تهویه مطبوع به سیستمهای مختلفی اطلاق میشود که برای انتقال هوا بین مناطق داخلی و خارجی، همراه با گرمایش و سرمایش کاربرد دارند. در واقع یکی از کاربردهای اصلی سیستمهای تهویه مطبوع، تغییر دمای محیط است. برای خنک سازی محیط توسط سیستمهای تهویه مطبوع، از دستگاهی به نام چیلر استفاده میشود. خود دستگاه چیلر انواع مختلفی دارد که هر یک از طراحی و عملکرد به خصوصی بهره میبرند. با ویترین نت همراه باشید تا شما را با انواع چیلر آشنا سازیم.
انواع چیلر
دستگاه چیلر یک مکانیزم خنک کننده است و به گونهای طراحی شده که میتواند با حذف گرما از سیال، دمای محیط را کاهش دهد. نوع و کاربرد چیلر به دمای مورد نیاز و نوع مبرد (سیالی که برای تغییر دما در این نوع دستگاه استفاده میشود) بستگی دارد که میتواند مایع یا گاز باشد.
سیال خنک کننده برای خنک کردن یک اتاق یا قطعهای از تجهیزات ماشین آلات و دستگاههای صنعتی استفاده میشود. چیلرها بر اساس دو اصل فشرده سازی بخار یا جذب آن کار میکنند. همین امر موجب شده تا چیلرها به ۲ دسته کلی تقسیم بندی شوند:
- چیلرهای جذبی
- چیلرهای تراکمی
از نظر شکل خنک سازی محیط و سیال موجود در سیستم تهویه، میتوان چیلرها را به ۳ نوع دیگر تقسیمبندی نمود:
- آب خنک
- هوا خنک
- تبخیری
هر کدام از این چیلرها میتوانند در شکلهای مختلفی دمای یک محیط و یا دستگاه را کاهش دهند. به عنوان مثال، چیلرهای تراکمی با استفاده از انرژی الکتریکی و چیلرهای جذبی با استفاده از انرژی حرارتی باعث ایجاد برودت و سرما میشوند.
در ادامه هر کدام از انواع چیلر را به صورت کامل خدمتتان معرفی خواهیم کرد.
در این مقاله به صورت کامل به این که چیلر چیست و چه کاربردهایی دارد، اشاره کردیم. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید روی لینک زیر کلیک کنید.
چیلر چیست و چه کاربردی دارد؟چیلرهای آب خنک:
چیلرهای آب خنک دارای یک کندانسور آب خنک هستند که به یک برج خنک کننده متصل است. معمولاً برای تأسیسات متوسط و بزرگ که دارای آب کافی هستند، استفاده میشود. چیلرهای آب خنک میتوانند عملکرد ثابتتری را برای تهویه مطبوع اماکن تجاری و صنعتی داشته باشند.
چیلرهای آب خنک در اندازههای مختلفی به تولید میرسند که ظرفیت هر یک نیز بسیار متفاوت است. به عنوان مثال چیلرهای آب خنک کوچک ظرفیتی ۲۰ تنی دارند، در حالی که چیلرهای آب خنک بزرگ گاها در مدلهای چند هزار تنی ساخته میشوند.
از چیلر آب خنک (چیلر آبی) در محیطهای زیادی مثل مراکز خرید، فرودگاهها، مراکز خدماتی و درمانی و … استفاده میشود.
یک چیلر معمولی که با آب خنک میشود، از کندانسور آبی چرخشی برج خنک کننده برای متراکم کردن مبرد استفاده میکند. یک چیلر آب خنک حاوی یک مبرد وابسته به دمای کندانسور آبی ورودی (و سرعت جریان) است.
از آنجایی که دمای لامپ مرطوب همیشه کمتر از دمای لامپ خشک است، دما و فشار متراکم مبرد در یک چیلر آب خنک اغلب میتواند به طور قابل توجهی کمتر از یک چیلر هوا خنک باشد. بنابراین، چیلرهای آب خنک این ویژگی را دارند که کارایی بیشتری داشته باشند.
چیلرهای آب خنک معمولاً در یک فضای به خصوص و دور از عوامل محیطی نصب میشوند، از این رو میتوانند طول عمر بیشتری داشته باشند. چیلرهای آب خنک معمولا تنها گزینه برای تاسیسات بزرگتر هستند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این که چیلر چگونه کار میکند؟ روی لینک زیر کلیک کنید
آشنایی با طرز کار چیلر و اجزای به کار رفته در آنچیلرهای جذبی:
در نوع جذبی دستگاههای چیلر، از جذبکننده (Absorber) و مولد حرارتی (ژنراتور) به جای کمپرسور کمک گرفته میشود. عمومیترین خنک کنندهای که در این نوع چیلرها برای خنک کردن هوا استفاده میشود، برمید لیتیم (لیتیوم برماید) نام دارد. در سیستمهای برمید لیتیم؛ بخار آب توسط لیتیم برماید غلیظ جذب و در قسمت مولد حرارتی این رطوبت تبدیل به بخار میگردد.
بخار آب در کندانسور فشاری بالغ بر ۱/۰ اتمسفر دارد که به حالت مایع در میآید و سپس در خنککننده که تحت فشار ۰.۰۱ اتمسفر است، دوباره به بخار تبدیل میگردد. آب برای تبخیر شدن، گرمای نهان مورد نیاز خود را از محیط خنک کننده گرفته و به این شکل باعث برودت هوا میشود.
چیلرهای جذبی نیز در انواع مختلفی تولید میشود که از آنها میتوان به این موارد اشاره کرد:
- چیلر جذبی تک اثره (Single effect)
- چیلر جذبی دو اثره (Double effect)
چیلرهای هوا خنک:
چیلرهای هوا خنک متکی به کندانسوری هستند که توسط هوای محیط خنک میشود. بنابراین، چیلرهای هوا خنک ممکن است در تاسیسات کوچکتر یا متوسط که در آن محدودیت فضا وجود دارد، به کار گرفته شوند. یک چیلر هوا خنک برای محیطهایی که با کمبود آب مواجه هستند، میتواند بهترین گزینه محسوب شود.
یک چیلر معمولی هوا خنک دارای فنهای پروانه یا چرخههای تبرید مکانیکی است تا هوای محیط را روی یک سیمپیچ پره دار بکشد تا مبرد متراکم شود. تراکم بخار مبرد در کندانسور هوا خنک، انتقال گرما به جو را امکان پذیر میسازد.
چیلرهای هوا خنک دارای مزیت قابل توجهی در هزینه نصب پایینتر هستند. تعمیر و نگهداری آسان در کنار سیستم سادهای که در مقایسه با چیلرهای آب خنک دارند، موجب کاهش هزینه نصب میشوند. چیلرهای هوا خنک فضای کمتری را اشغال میکنند، اما بیشتر در خارج از یک مرکز نصب میشوند.
اگر به دنبال این هستید که نسبت به تمامی سیستمها سرمایشی ساختمان و مراکز صنعتی آشنایی پیدا کنید، روی لینک زیر کلیک نمایید.
معرفی کامل انواع سیستم سرمایشی ساختمانچیلرهای تراکمی:
در این نوع چیلرها، گاز ابتدا توسط کمپرسور متراکم شده و بعد به کندانسور انتقال داده میشود تا به حالت مایع تبدیل شود. مایع ایجاد شده از شیر انبساط عبور کرده و فشار آن کاهش پیدا میکند تا وارد فضای خنک کننده شود.
کاهش فشار رخ داده موجب تبخیر مایع شده و در نتیجه مایع سرد کننده با از دست دادن حرارت نهان تبخیر خود از محیط خنک کننده، باعث میشود تا دمای محیط مد نظر خنک شود. دوباره این گاز به کمپرسور انتقال داده میشود تا سیکل تبرید دوباره انجام گیرد.
مینی چیلر یا چیلر خانگی (Mini chiller) یکی از پرکاربردترین نوع چیلرهای تراکمی است که معمولا در ظرفیتهای کمتر از ۱۰ تن تبرید تولید میشوند. این دستگاه برای تولید آب سرد مناسب بوده و اصلیترین استفاده آن هم در سرمایش ساختمانهای مسکونی است.
چیلرهای تراکمی خود در انواع مختلفی تولید میشوند که برخی از آنها عبارتند از:
- چیلر تراکمی با کمپرسور رفت و برگشتی
- چیلر تراکمی با کمپرسور اسکرو
- چیلرهای تراکمی با کمپرسور اسکرال
- چیلرهای تراکمی با کمپرسور سانتریفیوژ
چیلر تبخیری (Evaporatively):
در چیلرهای تبخیری، کندانسور (کویل) از طریق فرایند سرمایش تبخیری، کاهش دما پیدا کرده و خنک میگردد. به این صورت که مبرد داغ و دارای حرارت زیاد از کمپرسور وارد لولههای کویل کندانسور شده و آب توسط نازلهایی که روی لولههای پاشیده میشود؛ به واسطه جذب کردن انرژی گرمایی تبخیر میگردد.
با انواع چیلر به صورت کامل آشنا شدید. همان طور که ملاحظه کردید، هر کدام از انواع دستگاه چیلر برای خنک سازی محیط از روش و سیستم خاصی پیروی میکند. همین مورد باعث میشود تا شما به عنوان استفاده کننده چیلر بتوانید دستگاهی متناسب با هدف و کاربردی که مد نظر دارید، خریداری کنید.
در ویترین نت مدلهای متنوعی از چیلرهای خانگی، صنعتی، تراکمی، جذبی و … موجود است که میتوانید همین حالا با مراجعه به لینک زیر، آنها را مشاهده و در صورت نیاز خریداری کنید.
همچنین قبل از خرید میتوانید از امکان مشاوره تخصصی رایگان تیم ما بهرهمند شوید تا انتخاب مناسبی در انتخاب و خرید چیلر داشته باشید.
درخواست مشاوره رایگان مشاهده محصولات موجود در ویترین نت
با ثبت یک درخواست، از تامین کنندگان مختلف استعلام قیمت بگیرید، مقایسه کنید و بهترین خرید را انجام دهید.
استعلام قیمتاطلاعات تماس و محصولات خود را ثبت کنید، بی واسطه با خریداران در ارتباط باشید و فروش خود را افزایش دهید.
ثبت نام