یکی از مهمترین بخشهای یک ساختمان مسکونی، اداری، خدماتی و درمانی که به نوعی قلب تپنده آن نیز محسوب میشود، بخش تاسیسات ساختمان نام دارد. تاسیسات ساختمان خود بخش بندیها و اجزای بسیار مختلفی را شامل میگردد که در این مقاله از ویترین نت قصد داریم نگاهی کامل به انواع تاسیسات ساختمان داشته باشیم و همچنین به مواردی مثل: تاسیسات ساختمان چیست؟ چه کاربردی دارد؟ از چه اجزایی تشکیل شده و … بپردازیم. با ما تا انتها همراه باشید.
تاسیسات ساختمان چیست
همان طور که گفتیم، تاسیسات جزو حیاتیترین بخشها در یک ساختمان محسوب میشود. در پاسخ به سوال بالا باید خدمتتان بیان کنیم که:
تاسیسات سختمان به معنای کلی، استفاده از امکانات تاسیساتی و مهندسی موجود و به روز را شامل میشود که کمک میکند تا ساکنان و افرادی که در ساختمان حضور دارند، زندگی راحت و آسودهای داشته باشند.
در واقع تاسیسات ساختمان بخشهایی مثل سیستمهای گرمایشی، سرمایشی، تهویه مطبوع، لوله کشی آب، گاز، سیم کشی برق، تلفن، سیستمهای تعبیه شده برای تخلیه فاضلاب، راههای ارتباطی بین طبقات مختلف و واحدها و … را شامل میشود.
اجرا و طراحی این بخش از ساختمانها، وظیفه کارشناسان و مهندسان وارد در این حوزه است. تمامی طراحیهای انجام شده برای این بخش باید کاملا دقیق و اصولی انجام گیرند تا هم ساختمان طول عمر بالایی داشته باشد، هم این که افراد حاضر در آن به هیچ مشکلی برخورد نکنند و زندگی راحتی داشته باشند.
شرایط تاثیر گذار در طراحی و اجرای تاسیسات ساختمانی:
همان طور که گفتیم، وظیفه طراحی و عملیاتی کردن این حوزه بر عهده کارشناسان و مهندسان زبده است. در طراحی و اجرای تاسیسات ساختمان پارامترهای زیادی در نظر گرفته میشود که تغییر در هر یک میتواند کل سیستم را تحت تاثیر خود قرار دهد.
برخی از شرایط و پارامترهای موجود عبارتند از:
- معماری ساختمان
- شرایط محیطی محل و منطقه
- فیزیک و نحوه ساخت خود ساختمان
- و …
نگاهی کامل به انواع تاسیسات ساختمانی:
با این که تاسیسات ساختمان چیست و چه معیارها و شرایطی در طراحی و اجرای آن تاثیر گذارند، آشنا شدید. حال بهتر است که نگاهی کامل به انواع تاسیسات ساختمانی داشته باشیم تا اگر شما نیز در پی ایجاد چنین تاسیساتی برای ساختمان محل سکونت و یا کار خود هستید، اطلاعات جامع و کاملی در این زمینه داشته باشید.
اول از همه باید بدانید که تاسیسات ساختمانی انواع مختلفی شامل میشود. هر کدام از انواع تاسیسات ساختمانی دارای اجزای مختلف و بخش بندیهای متنوعی هستند که در این بخش به معرفی هر یک خواهیم پرداخت.
انواع تاسیسات ساختمانی:
تاسیسات ساختمان از نظر طراحان و مهندسان این حوزه انواع مختلفی دارد، اما همه این انواع در ۲ دسته کلی قرار میگیرند که عبارتند از:
- تاسیسات مکانیکی
- تاسیسات الکتریکی
هر کدام از این انواع تاسیسات ساختمانی خود اجزای مختلف زیادی را هم شامل میشوند که در ادامه به صورت کامل خدمتتان توضیح خواهیم داد.
تاسیسات مکانیکی ساختمان چیست؟
تاسیسات مکانیکی که به باور بسیاری از افراد اصلیترین بخش تاسیسات ساختمانی است و قلب تپنده آن محسوب میشود. این نوع از تاسیسات ساختمانی به زندگی ساکنان به شدت گره خورده و وجود کوچکترین خللی در آن میتواند منجر به بر هم خوردن روال زندگی افراد شود.
بهتر است در نظر داشته باشید که خود تاسیسات مکانیکی به ۲ دسته کلی دیگر تقسیم میشوند که عبارتند از:
- تاسیسات مکانیکی ساختمانی
- تاسیسات مکانیکی صنعتی
تاسیسات مکانیکی خود از اجزای بسیار مختلفی تشکیل شده که برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
- تاسیسات حرارتی (گرمایشی و سرمایشی)
- تاسیسات بهداشتی (آب و فاضلاب)
- تاسیسات گاز رسانی
- تاسیسات استخر
- تاسیسات آتش نشانی
- سیستم تهویه مطبوع
- و …
جهت کسب اطلاعات کامل در حوزه سیستمهای سرمایشی ساختمان، به لینک زیر مراجعه کنید
معرفی کامل انواع سیستم سرمایشی ساختمانتاسیسات الکتریکی ساختمان چیست؟
همان طور که از نام این نوع تاسیسات میتوانید حدس بزنید، کلیه سیستمهایی که به انرژی برق وابسته هستند را شامل میشود. به عنوان مثال تمامی سیستمهای روشنایی، اطفاء حریق، بخش ارتباطات اینترنتی و … همگی به عنوان زیر مجموعه تاسیسات الکتریکی ساختمان محسوب میشوند.
در واقع تاسیسات الکتریکی ساختمان انرژی لازم برای روشنایی، گرما و سایر مواردی که به انرژی برق وابسته است را با استفاده از اجزای مختلفی تامین کرده و هر یک را مدیریت میکند.
همان طور که گفتیم، در یک ساختمان از انرژی برق برای حوزههای مختلفی استفاده میشود که نیاز به وجود یک سیستم یکپارچه کننده دارد. در واقع تاسیسات الکتریکی ساختمان یکپارچه کننده این اجزا هستند.
در داخل یک ساختمان سیستمهای برق مختلفی موجود است، مثل:
- منبع تغذیه و توزیع
- سیستمهای اطلاعاتی و مخابراتی
- سیستمهای کنترل
- سیستمهای امنیتی و دسترسی
- سیستمهای تشخیص و زنگ خطر
- روشنایی داخلی و خارجی
شما با تاسیسات الکتریکی ساختمان قادر خواهید بود که:
- نور چراغهای ساختمان را کنترل کنید
- به روشنایی بخشهای مختلف ساختمان مدیریت نمایید
- میزان انرژی برق مصرف شده را کنترل کنید
- بر اجرای سیستمهای امنیتی، صوتی، مخابراتی و … نظارت داشته باشید
- سیستمهای امنیتی مثل دوربینهای مدار بسته، دزدگیر و … را کنترل نمایید
- و بسیاری دیگر از این دست کارها
برای این که بتوانید یک تاسیسات الکتریکی استاندارد و مناسب در ساختمان خود داشته باشید، باید برخی کارها را انجام دهید. این فعالیتها بیشتر به حوزه عملیاتی باز میگردند و مرحله طراحی و برنامه ریزی را پشت سر گذاشتهاند.
برخی از کارهایی که برای داشتن تاسیسات الکتریکی نیاز است انجام شود، عبارتند از:
- تعیین نقاطی که در آنها کلیدهای برق، پریزهای برق و … نصب خواهند شد
- انجام سیم کشی و کابل کشی جهت تامین انرژی الکتریکی مورد نیاز هر واحد ساختمان
- استفاده از انواع تجهیزات روشنایی برای تامین نور هر بخش ساختمان
- استفاده از تجهیزات و سیستمهای امنیتی مثل دوربین مدار بسته، سیستم اطفاء حریق
- و ..
مزایای تاسیسات ساختمان چیست؟
همان طور که ملاحظه کردید، تاسیسات ساختمانی به صورت مستقیم و غیر مستقیم با رفاه و آسایش ساکنان در ارتباطاتند و به نوعی با زندگی مردم عجین شدهاند. توجه داشته باشید که نصب استاندارد و اصولی تاسیسات ساختمان نکته بسیار مهم و حائز اهمیتی است که باید رعایت شود.
به طور خلاصه اگر تاسیسات ساختمانی به شکل درست و اصولی اجرایی شوند، این مزایا را با خود به همراه خواهند داشت:
- میزان بازده انرژی افزایش پیدا خواهد کرد
- هدر رفت انرژی به کمترین حد خود خواهد رسید
- طول عمر مفید ساختمان بالا خواهد رفت
- نیازی به بازسازی زود هنگام ساختمان نخواهد بود
- ایمنی ساختمان و جان و مال ساکنین نیز افزایش خواهد یافت
به انتهای این مقاله از مجله صنعتی ویترین نت رسیدیم. همان طور که ملاحظه کردید، سعی شد که نگاهی کامل به انواع تاسیسات ساختمانی داشته باشیم و شما را با آن به صورت کامل آشنا سازیم. همچنین در بخشهای مختلفی مثل تاسیسات ساختمان چیست؟ تاسیسات ساختمانی چه انواعی دارد؟ و … به نکات کلیدی و مهمی که حتما باید بدانید، اشاره نمودیم.
امیدواریم که اطلاعات ارائه شده در این زمینه برای شما عزیزان مفید بوده باشند. اگر سوالی در رابطه با انتخاب و نصب تاسیسات ساختمانی دارید، مشاوران ما در خدمت شما هستند تا پاسخگوی سوالاتتان باشند.
دریافت مشاوره تخصصی رایگان تماس با مشاورین ویترین نت
با ثبت یک درخواست، از تامین کنندگان مختلف استعلام قیمت بگیرید، مقایسه کنید و بهترین خرید را انجام دهید.
استعلام قیمتاطلاعات تماس و محصولات خود را ثبت کنید، بی واسطه با خریداران در ارتباط باشید و فروش خود را افزایش دهید.
ثبت نام