با لوازم تاسیسات ساختمان به صورت کامل آشنا شوید

با لیست لوازم تاسیسات ساختمان به صورت کامل آشنا شوید
زمان مطالعه: 7 دقیقه

همان طور که می‌دانید، یکی از اصلی‌ترین بخش‌های هر ساختمانی، بخش تاسیسات آن است که به نوعی به عنوان قلب تپنده ساختمان محسوب می‌شود؛ چرا که زندگی و رفاه ساکنان و افراد حاضر در آن به صورت مستقیم و غیر مستقیم با آن ارتباط دارد. بخش تاسیسات ساختمان از لوازم و اجزای بسیار مختلفی تشکیل شده که در این مقاله از ویترین نت قصد داریم شما را با آن‌ها آشنا کنیم. پس برای مشاهده لیست لوازم تاسیسات ساختمان تا انتها با ما همراه باشید.

لوازم تاسیسات

لوازم تاسیسات

تاسیسات سختمان به معنای کلی، استفاده از امکانات تاسیساتی و مهندسی موجود و به روز را شامل می‌شود که کمک می‌کند تا ساکنان و افرادی که در ساختمان حضور دارند، زندگی راحت و آسوده‌ای داشته باشند. در واقع تاسیسات ساختمان بخش‌هایی مثل سیستم‌های گرمایشی، سرمایشی، تهویه مطبوع، لوله کشی آب، گاز، سیم کشی برق، تلفن، سیستم‌های تعبیه شده برای تخلیه فاضلاب، راه‌های ارتباطی بین طبقات مختلف و واحدها و … را شامل می‌شود.

همه این اجزا و لوازم در ۲ دسته کلی قرار می‌گیرند که در ادامه این شما را با دسته‌بندی‌های تاسیسات ساختمان آشنا کرده و لوازم تاسیساتی مورد استفاده در هر یک را هم معرفی خواهیم نمود.

انواع تاسیسات ساختمان:

تاسیسات ساختمان از نظر طراحان و مهندسان این حوزه انواع مختلفی دارد، اما همه این انواع در ۲ دسته کلی قرار می‌گیرند که عبارتند از:

تاسیسات مکانیکی که به نوعی اصلی‌ترین بخش تاسیسات ساختمانی است و قلب تپنده آن محسوب می‌شود. بهتر است در نظر داشته باشید که خود تاسیسات مکانیکی به ۲ دسته کلی دیگر تقسیم می‌شوند که عبارتند از:

  1. تاسیسات مکانیکی ساختمانی
  2. تاسیسات مکانیکی صنعتی

برخی از مهم‌ترین لوازم تاسیسات مکانیکی عبارتند از:

  1. تاسیسات حرارتی (گرمایشی و سرمایشی)
  2. تاسیسات بهداشتی (آب و فاضلاب)
  3. تاسیسات گاز رسانی
  4. تاسیسات استخر
  5. تاسیسات آتش نشانی
  6. سیستم تهویه مطبوع

این نوع تاسیسات کلیه سیستم‌هایی که به انرژی برق وابسته هستند را شامل می‌شود. به عنوان مثال تمامی سیستم‌های روشنایی، اطفاء حریق، بخش ارتباطات اینترنتی و … همگی به عنوان زیر مجموعه تاسیسات الکتریکی ساختمان محسوب می‌شوند.

در یک ساختمان از انرژی برق برای حوزه‌های مختلفی استفاده می‌شود که نیاز به وجود یک سیستم یکپارچه کننده دارد. در واقع تاسیسات الکتریکی ساختمان یکپارچه کننده این اجزا هستند.

لیست لوازم تاسیسات الکتریکی ساختمان هم از این قرار است:

  1. منبع تغذیه و توزیع
  2. سیستم‌های اطلاعاتی و مخابراتی
  3. سیستم‌های کنترل
  4. سیستم‌های امنیتی و دسترسی
  5. سیستم‌های تشخیص و زنگ خطر
  6. روشنایی داخلی و خارجی

حتما ببینید: تجهیزات برق صنعتی

در این مقاله توضیح داده‌ایم که تاسیسات ساختمان دقیقا چیست و چه انواعی دارد؟

تاسیسات ساختمان چیست؟

در ادامه با ما همراه باشید تا هر یک از لوازم به کار رفته در تاسیسات ساختمان هم در بخش مکانیکی و هم الکتریکی را خدمتتان معرفی کنیم.

۱- تاسیسات حرارتی، از مهم‌ترین لوازم تاسیسات:

یکی از مهم‌ترین لوازم تاسیسات ساختمان، تاسیسات حرارتی (هم سرمایشی و هم گرمایشی) نام دارد. این بخش از تاسیسات وظیفه دارد تا دمای محیط را در تابستان خنک و در زمستان گرم کند تا ساکنان بتوانند زندگی راحتی داشته باشند.

سیستم سرمایشی ساختمان

در ساختمان‌های مسکونی بزرگ و کوچک برای خنک سازی واحدها، معمولا از سیستم‌هایی استفاده می‌شود که با نام سیستم سرمایشی شناخته می‌شوند. سیستم سرمایشی به سیستمی گفته می‌شود که که برای خنک کردن یک محیط به کار گرفته می‌شوند.

سیستم‌های سرمایشی انواع مختلفی دارند که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  • کولرهای آبی
  • کولرهای گازی
  • فن کویل‌ها
  • چیلرها
  • و …

در این مقاله به صورت کامل انواع سیستم سرمایشی ساختمان را خدمتتان معرفی کرده‌ایم. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید روی لینک زیر کلیک کنید.

معرفی کامل انواع سیستم سرمایشی ساختمان
سیستم گرمایشی ساختمان

اصولا هر سیستمی که توانایی گرم کردن یک محیط مثل ساختمان مسکونی را داشته باشد، سیستم گرمایشی نامیده می‌شود. یکی از معروف‌ترین سیستم‌های گرمایشی نیز بخاری نام دارد. در واقع بخاری به عنوان ساده‌ترین سیستم گرمایشی ساختمان و محیط‌های مسکونی و اداری شناخته می‌شود.

اما سیستم گرمایشی تنها به بخاری خلاصه نمی‌شود، بلکه انواع مختلفی دارد. مثل:

  • سیستم گرمایشی موتورخانه
  • سیستم گرمایشی پکیج
  • سیستم گرمایشی شومینه
  • سیستم گرمایش از کف
  • سیستم گرمایشی قرنیزی
  • سیستم گرمایش از سقف
  • و …

در این مقاله زیر به معرفی کامل انواع سیستم‌های گرمایشی ساختمان پرداخته‌ایم. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید روی لینک کلیک کنید.

آشنایی کامل با انواع سیستم گرمایشی ساختمان

۲- تاسیسات بهداشتی (آب و فاضلاب):

تامین آب آشامیدنی واحدهای موجود در یک ساختمان و از طرفی خارج کردن فاضلاب تولید شده توسط ساکنین در واحدهای مختلف اصلی‌ترین وظیفه تاسیسات بهداشتی عنوان شده است. تاسیسات بهداشتی به عنوان زیر مجموعه تاسیسات مکانیکی ساختمان محسوب می‌شود و دارای یک سیستم یکپارچه و کاملا منطبق بر اصول مهندسی است.

لوله‌ها و لوازمی که لوله‌ها را به هم متصل می‌کنند، جزو مهم‌ترین لوازم تاسیسات به حساب می‌آیند. جنس لوله‌های استفاده شده در تاسیسات بهداشتی، معمولا از مس، برنج، پلاستیک، فولاد و برخی عناصر دیگر است.

تاسیسات گاز رسانی

۳- تاسیسات گاز رسانی:

از لوازم تاسیسات ساختمانی است و به نوعی کلیه لوله‌کشی‌ها و شبکه‌سازی‌های صورت گرفته برای انتقال انرژی گاز به تمامی واحدها و بخش‌های ساختمان را شامل می‌شود. طراحان و مجریان این نوع تاسیسات ساختمانی حتما باید به هنگام پیاده سازی آن، تمامی قوانین و مقررات تعیین شده از سمت اداره گاز را رعایت کنند.

خود تاسیسات ساختمانی لوازم زیادی را شامل می‌شود که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  1. علمک
  2. رگولاتور
  3. کنتور گاز
  4. بست
  5. شلنگ
  6. شیر مصرف گاز
  7. برچسب انرژی
  8. شیر ترموستات

۴- تاسیسات استخر:

تاسیسات استخر جزو مهم‌ترین لوازم تاسیسات ساختمانی به خصوص در ساختمان‌های مسکونی و اداری محسوب نمی‌شوند، اما در اماکن تفریحی اهمیت بسیار زیادی دارند. همان طور که از نام این نوع تاسیسات می‌توانید حدس بزنید، تاسیسات استخر شامل کلیه مواردی می‌شود که به حوزه استخر، سونا، جکوزی و … مربوط می‌شود.

این نوع تاسیسات نیز لوازم و بخش‌های خاص خود را دارد که عبارتند از:

  • مدار گردش آب
  • آبنما و فواره
  • هیترها
  • سیستم های اتوماتیک مواد شیمیایی
  • روشنایی
  • سیستم کنترل

۵- لوازم تاسیسات آتش نشانی:

کنترل حریق در ساختمان‌های مسکونی، اداری و تجاری بسیار حائز اهمیت است، از این رو طراحان ساختمانی همواره باید به لوازم تاسیسات آتش‌نشانی توجه ویژه‌ای داشته باشند. تاسیسات آتش نشانی کلیه امور و فعالیت‌های مرتبطت با حوزه کنترل آتش و خاموش کردن آن را شامل می‌شود.

تاسیسات آتش نشانی به دو گروه عمده تقسیم می‌شوند که عبارتند از:

  1. تاسیسات آتش نشانی دستی
  2. تاسیسات آتش نشانی اتوماتیک
سیستم تهویه مطبوع

۶- سیستم تهویه مطبوع:

از دیگر لوازم تاسیسات ساختمانی که در دسته تاسیسات مکانیکی قرار می‌گیرند، می‌توان به سیستم تهویه مطبوع اشاره کرد. تهویه مطبوع (Heating، Ventilation، and Air Conditioning) که به اختصار HVAC خوانده می‌شود، به سیستم‌های مختلفی اطلاق می‌شود که برای انتقال هوا بین مناطق داخلی و خارجی، همراه با گرمایش و سرمایش ساختمان‌های مسکونی و تجاری استفاده می‌شوند.

در واقع می‌توان گفت که تهویه مطبوع عبارت است از گرمایش، سرمایش و تهویه مطبوع یک محل. شما می‌توانید نمونه‌های بسیار مختلف و متنوعی از این سیستم‌ها را در خانه‌ها، اماکن مسکونی بزرگ و کوچک، ایستگاه‌های مترو، بیمارستان‌ها و به صورت کلی هر جایی که میزان رفت و آمد زیاد بوده و پاکسازی هوای محیط لازم و ضروری است، مشاهده کنید.

در مقاله زیر، انواع سیستم تهویه ساختمان به صورت کامل معرفی شده است. برای مشاهده اطلاعات بیشتر کافی است که روی لینک زیر کلیک کنید.

آشنایی با انواع سیستم تهویه ساختمان به صورت کامل

۷- منبع تغذیه و توزیع:

منبع تغذیه (power supply)از مهم‌ترین لوازم تاسیسات الکتریکی ساختمان است که وظیفه دارد تا نیروی الکتریکی مورد نیاز تجهیزات مختلف در واحدها را تامین کند. منبع تغذیه و توزیع جزو حیاتی‌ترین بخش‌های تاسیسات ساختمانی هستند، از این رو در طراحی و اجرای آن‌ها باید دقت بسیار زیادی صورت گیرد.

۸- سیستم‌های اطلاعاتی و مخابراتی:

یکی دیگر از لوازم تاسیسات ساختمان که امروز اهمیت چندین برابری پیدا کرده، لوازم اطلاعاتی و مخابراتی است که در دسته تاسیسات الکتریکی ساختمان قرار می‌گیرد. همان طور که از نام این نوع سیستم‌ها می‌توان حدس زد، عملیات مخابرات و اطلاعاتی مثل اینترنت، تلفن، امواج گیرنده‌های تلویزیونی و … را مدیریت و تامین می‌کند.

۹- سیستم‌های کنترل:

برای کنترل تمامی سیستم‌هایی که با انرژی برق کار می‌کنند، معمولا سیستم یکپارچه‌ای در نظر گرفته می‌شود تا همه عملیات به صورت دقیق در سریع‌ترین زمان ممکن اجرایی شود. سیستم‌های کنترل معمولا برای بخش برودتی و حرارتی ساختمان‌ها کاربرد دارند و به مدیران ساختمان کمک می‌کنند تا بتوانند شرایط را تحت کنترل داشته باشند.

سیستم‌های امنیتی و دسترسی

۱۰- سیستم‌های امنیتی و دسترسی:

در برخی از ساختمان‌ها از سیستم‌های امنیتی نظیر دوربین‌های مدار بسته، قفل‌های کارتی و … استفاده می‌شود. سیستم‌های امنیتی برای حفاظت از جان و مال ساکنین طراحی شده‌اند و امروزه به عنوان بخش مهمی از تاسیسات ساختمانی محسوب می‌شوند. این سیستم‌ها توسط نگهبان و یا مدیر ساختمان کنترل می‌شوند.

۱۱- سیستم‌های تشخیص و زنگ خطر:

یکی دیگر از لوازم تاسیسات الکتریکی ساختمان، سیستم‌های تشخیص و زنگ خطر نام دارند که ساکنین را از بروز خطراتی مثل آتش سوزی، سرقت و … آگاه می‌سازند. این نوع سیستم‌ها هم جزو سیستم‌های امنیتی شناخته می‌شوند و به تازگی محبوبیت بسیار زیادی پیدا کرده‌اند.

۱۲- روشنایی داخلی و خارجی، از کاربردی‌ترین لوازم تاسیسات:

از طرف سازمان نظام مهندسی کشور، حداقل روشنایی برای داخل و خارج یک ساختمان تعیین شده است. طبق مقررات ملی ساختمان برای راهروها و راه های خروجی، پله‌ها و آسانسورها و سرسراهای آسانسور و همچنین در طبقات و محوطه‌هایی که در مسیر راه های ورود و خروج قرار دارند، باید شدت روشنایی حداقل ۱۰ لوکس برقرار باشد.

از این رو سیستم روشنایی و داخلی یکی دیگر از لوازم تاسیسات است که باید به درستی و طبق قوانین موجود تنظیم شود.

ممنون که تا انتها با این مقاله همراه ویترین نت بودید. همان طور که مشاهده کردید، لوازم تاسیساتی زیادی در یک ساختمان به کار گرفته می‌شوند تا ساکنان بتوانند زندگی بسیار راحتی داشته باشند. در بالا خدمتتان بیان کردیم که تاسیسات ساختمان چه انواعی دارد و هر کدام از انواع چه لوازمی را شامل می‌شوند.

اگر به دنبال ایجاد تاسیسات برای ساختمانتان هستید، می‌توانید از لیست لوازم تاسیسات ساختمان که خدمتتان ارائه شد، بهره ببرید. همچنین در ویترین نت لوازم تاسیساتی زیادی مثل تجهیزات گرمایشی و سرمایشی، سیستم تهویه مطبوع و … موجود است.

از طریق لینک‌های زیر می‌توانید محصولات موجود را مشاهده و اگر پرسشی در رابطه با هر کدام از محصولات دارید، از مشاورین زبده ما بپرسید تا شما را به صورت کامل راهنمایی کنند.

دریافت مشاوره تخصصی رایگان تماس با مشاورین ویترین نت
این صفحه را به اشتراک بگذار:
خریدار هستم

با ثبت یک درخواست، از تامین کنندگان مختلف استعلام قیمت بگیرید، مقایسه کنید و بهترین خرید را انجام دهید.

استعلام قیمت
تامین‌کننده هستم

اطلاعات تماس و محصولات خود را ثبت کنید، بی واسطه با خریداران در ارتباط باشید و فروش خود را افزایش دهید.

ثبت نام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *