اعتماد افراد به خواص و مصرف گیاهان دارویی، عرقیجات گیاهی و داروهای سنتی باعث شده است بسیاری از کارآفرینان علاقمند به راه اندازی مغازه عطاری شوند. راه اندازی این نوع کسب و کار نیازمند دانش لازم در زمینهی گیاهان دارویی و خواص گیاهان برای حفظ سلامت و درمان بیماریها است. در گذشته عطاری ها، داروخانههای امروزی بودند که علاوه بر فروش داروهای گیاهی به عنوان عطر فروشی نیز فعالیت میکردند. اما عطاری های امروزی عطر نمیفروشند و تنها گیاهان دارویی و سنتی و عرقیات گیاهی از جمله محصولاتی هستند که در این فروشگاه ها به فروش میرسند. برای راه اندازی یک فروشگاه عطاری شما به عنوان صاحب کسب و کار باید شناخت دقیقی از تمامی گیاهان دارویی و خواص آن ها داشته باشید. گذراندن دورههای آموزشی به موفقیت شما در راه اندازی فروشگاه عطاری کمک میکند. در ایران حدود 2300 گونه گیاهی معطر و دارویی وجود دارد و حدود 450 گونه در عطاری ها به فروش میرسند. شناخت دقیق این گیاهان دارویی میتواند به پیشرفت شما در راه اندازی کسب و کارتان کمک کند و باعث درمان بیماریها و حفظ سلامت شوند.
عطاری چیست؟
عطاری شغل فروش عطر و دارو است که با علم طب سنتی ارتباط مستقیم دارد. در عطاری های امروزی میتوانید محصولاتی چون گیاهان دارویی، عرقیات گیاهی، داروهای سنتی و ادویه جات را خریداری کنید. نام عطاری از واژهی عطار به معنی عطرفروش و یا داروفروش گرفته میشود و واژهای سنتی در نگاه عام جامعه است.
حتما ببینید: خرید عمده ادویه
پرفروشترین محصولات عطاری
محصولات عطاری همان طور که در بالا به آن اشاره کردیم طیف وسیعی که گونه های گیاهان دارویی را در برمی گیرد و نیاز است که صاحبین شغل عطاری شناخت دقیقی از این محصولات داشته باشند. بسیاری از محصولات عطاری در دسته ی شناخته شده ترین و پرفروشترین محصولات قرار می گیرند که می توانند برای درمان بسیاری از بیماری ها و جلوگیری از بروز بسیاری از بیماری ها موثر باشند. گیاهانی چون گل گاو زبان، بابونه، آویشن، رزماری، نعنا، پونه، چای ترش، زنجبیل، زرچوبه، دارچین، انواع فلفل، خار مریم، اکیناسه، زیره و رازیانه و محصولات تولیدی همچون عرقیجات گیاهی، کره، اره و روغن دانه های گیاهی از جمله محصولات محبوب و پرفروش هستند که توسط عطاری ها به فروش می رسند.
پرطرفدارترین تجهیزات عطاری
یکی از مهمترین مراحل راه اندازی مغازه عطاری تجهیز آن است. خرید لوازم و تجهیزات عطاری باید براساس مکان و اندازه فروشگاه انجام شود و صاحبین این کسب و کار می توانند براساس خدماتی که قرار است به مشتریان خود ارائه دهند تجهیزات عطاری مورد نیاز را خریداری کنند. تجهیزات عطاری مورد نیاز در این نوع کسب و کار می تواند به روند آماده سازی محصول کمک می کند. در ادامه این مطلب با پر کاربردترین تجهیزات و وسایل کسب و کار عطاری بیشتر آشنا خواهید شد تا در صورت نیاز بتوانید خریدی مطمئن داشته باشید.
دستگاه آسیاب عطاری
دستگاه آسیاب ادویه یا آسیاب عطاری از جمله اولین تجهیزات برای راه اندازی عطاری به شمار می آید. به وسیله ی این دستگاه می توانید دانه انواع گیاهان را خرد و آسیاب کنید و به صورت پودر در آورید. این محصول در دسته دستگاه آسیاب صنعتی قرار می گیرد و انواع مختلفی چون آسیاب پروانه ای، آسیاب پیل میل، آسیاب گهواره ای و آسیاب جت را شامل می شود.
نکات مهم قبل از خرید دستگاه های آسیاب عطاری
دستگاه کره گیر
دستگاه کره ساز یا دستگاه کره گیر دانه های روغنی یکی از بروزترین تجهیزات عطاری است که در سال های اخیر در بسیاری از فروشگاه های عطاری به کار گرفته می شوند. این نوع دستگاه کره انواع دانه های روغنی چون فندق، بادام زمینی، کنجد، پسته را استخراج می کند و به همین جهت با نام دستگاه کره بادام زمینی نیز در بازار شناخته و به فروش می رسد.
طرز تهیه کره بادام درختی صنعتی و خانگی با دستگاه کره گیر
راهنمای خرید دستگاه کره گیر و ارده گیر در سال ۱۴۰۱
دستگاه روغن گیری
یکی دیگر از دستگاه های پرطرفدار و جدیدی که امروزه در عطاری ها شاهد به کارگیری آن هستیم دستگاه روغن گیری است. به وسیله ی این دستگاه می توانید انواع روغن دانه های روغنی و صورت ارگانیک و سالم استخراج کنید. دستگاه روغن گیر در دو نوع پرس سرد و پرس گرم در بازار موجود است و می توان از طریق آن ها انواع روغن دانه های روغنی چون بادام زمینی، کنجد، مغز بادام و سیاه دانه را استخراج کرد.
همه چیز درباره انواع دستگاه روغن گیری صنعتی و خانگی
ترازو دیجیتال
ترازو از گذشته تا به امروز به عنوان یکی از اساسی ترین و کاربردی ترین تجهیزات در فروشگاه ها و یا واحد های تولیدی مورد استفاده قرار می گرفته است. هر فروشگاه محصولات غذایی نیاز به ترازو دارد و این نوع تجهیزات در واقع به عنوان یک ضرورت تلقی می شود. ترازو دیجیتال یکی از انواع پرکاربرد ترازو است که می توان برای اندازه گیری محصولات در عطاری ها از آن استفاده کرد. این محصول قابلیت شمارش تعداد کالا و چاپگر داخلی دارد و می توان به وسیله ی آن نام محصول، بارکد کالا و یا قیمت محصول را بر روی بسته بندی درج کرد.
استند و قفسه فروشگاهی
طراحی داخلی و استفاده از قفسه های مناسب برای جای گذاری محصولات عطاری در فروشگاه یکی از مهمترین بخش ها تجهیز فروشگاه می تواند باشد. دکور مناسب که به وسیله ی استند و قفسه فروشگاهی انجام می شود می تواند به روند خرید مشتری در سریعترین زمان کمک کند. مشتری از این طریق می تواند خریدی آسان را تجربه کند و شما نیز به عنوان صاحب کسب و کار می توانید با نظمی که به محصولات فروشگاه خود از این طریق می دهید بهداشت را رعایت کنید و ظاهری مرتب و زیبا به فروشگاه عطاری خود بدهید.
حتما ببینید: شناسه کالا
مزایا و معایب راه اندازی عطاری
راه اندازی یک مغازه یا فروشگاه عطاری نیز به مانند بسیاری از کسب و کارها دارای مزایا و معایبی است، و هر فرد براساس علاقه و روحیه ای که دارد می تواند با در نظر گرفتن تمامی مسائل و مشکلات شروع به کار در این زمینه کند. در ادامه این مطب شما را با مزایا و معایب این کسب و کار بیشتر آشنا خواهیم کرد تا بتوانید تصمیم گیری دقیق تری از راه اندازی مغازه عطاری داشته باشید.
مزایای شغل عطاری
- برای راه اندازی عطاری نیاز به سرمایه بالا ندارید و با اندک سرمایه اولیه می توانید اقدام به راه اندازی یک فروشگاه عطاری فکر کنید.
- خطر فاسد شدن یا کم شدن کیفیت در اکثر محصولات عطاری وجود ندارد و با گذر زمان لازم نیست شما خیلی نگران گذشتن تاریخ مصرف محصولات باشید، زیرا حداقل تاریخ مصرف محصولات عطاری یک سال است.
- محصولات موجود در فروشگاه عطاری قابلیت تبدیل شدن و ترکیب شدن با محصولات دیگر را دارند و می توانید آن ها را به اشکال مختلف به فروش برسانید.
- اجناسی که در عطاری به فروش می رسند اغلب دارای حاشیه سود بالایی هستند
- محصولات موجود در عطاری چون اغلب به صورت فله به فروش می رسند به نسبت محصولات بسته بندی شرکتی ارزان تر و کیفیت بالاتری دارند به همین جهت بسیاری از مشتریان علاقمند به خرید محصولات مورد نیاز خود از عطاری ها هستند.
معایب شغل عطاری
- برای شروع به کار شغل عطاری نیاز به اطلاعات و دانش در زمینه ی گیاهان دارویی و محصولات موجود در عطاری و اندکی طب سنتی دارید.
- عطاری شغلی فرد محور است و نیاز به افرادی با تخصص و یا تجربه این شغل را دارد.
- در سال های اخیر به دلیل محبوب شدن گیاهان دارویی و سنتی تعداد بسیاری اقدام به راه اندازی عطاری در گوشه و کنار شهر کرده اند و بسیار شاهد تاسیس مغازه عطاری در بخش های مختلف شهر هستیم.
- امکان حساسیست به گیاهان و محصولات عطاری برای صاحبین این نوع کسب و کارها وجود دارد.
چگونه دانش لازم برای شغل عطاری را به دست بیاوریم؟
بسیاری از افراد علاقمند به شغل عطاری و فعال در این حوزه هستند براساس تجریه عملی که دارند فعالیت می کنند. در واقع شغل عطاری بیشتر فعالیتی تجربی همراه با علم است و به صورت معمول نیاز به تحصیلات دانشگاهی ندارد. اما باید این را در نظر گرفت که این شغل می تواند ارتباط نزدیکی با طب سنتی داشته باشد. بهترین روش برای یادگیری علاقمندان این کسب وکار فعالیت به عنوان کارآموز در یک عطاری با سابقه می تواند باشد. رشته های دانشگاهی چون طب سنتی و علم شناخت گیاهان دارویی نیز وجود دارند و بسیاری از افراد علاقمند می توانند برای کسب دانش در این زمینه تحصیل کنند. همچنین دوره های آموزشی جهت کسب آموزش های مورد نیاز برای دریافت مجوز اولیه که از سوی اتحادیه ی عطاران و انجمن علمی طب سنتی برگزار می شود می تواند در زمینه ی کسب دانش به علاقمندان به شغل عطاری کمک کند.
میزان درآمد مغازه عطاری
بررسی میزان درآمد مغازه یا فروشگاه عطاری به مانند دیگر مشاغل به مکان مناسب فروشگاه بستگی دارد. عطاری در دسته ی مشاغلی است به واسطه ی محصولات پر مصرفی چون انواع گیاهان دارویی و چاشنی و ادویه جات که در خود جای داده است می تواند به فروش بالا دست پیدا کند. اما در کنار تنوع محصولات نیاز به دانش کافی در این زمینه و همچنین برخورد مناسب صاحب عطاری با مشتریان نیز مهم است. با در نظر گرفتن تمامی این موارد باید به میزان سرمایه ای که در گردش دارید و همچنین استرتژی که برای تبلیغات و بازاریابی در نظر گرفته اید نیز توجه کنید و با رعایت مواردی که عنوان شد می توانید حاشیه سود مناسبی برای فروش محصولات عطاری به دست آورید که حداقل می تواند تا حدود 40 درصد برآورد کرد.
حتما ببینید: ارزش گذاری کالا در گمرک
سرمایه اولیه برای راه اندازی مغازه عطاری
یکی از مهمترین سوالاتی که برای راه اندازی هر کسب و کاری به ذهن می رسد مقدار سرمایه اولیه مورد نیاز است. راه اندازی فروشگاه یا مغازه عطاری نیز از این امر مستثنی نیست و به مانند هر کسب و کار دیگری برای راه اندازی نیازمند سرمایه اولیه است. مواردی چون مکان فروشگاه، اندازه فروشگاه، تجهیزات مورد نیاز می تواند مشخص کند به چه میزان سرمایه اولیه نیاز داریم.در واقع مرحله اول برای راه اندازی یک فروشگاه عطاری اجازه و یا خرید یک مغازه می تواند باشد که بسته به مکان فروشگاه قیمت ها متفاوت است و باید براساس میزان بودجه خود در نظر بگیرید در کدام بخش شهر قصد راه اندازی مغازه عطاری را دارید. خرید محصولاتی که قرار است در فروشگاه عطاری به فروش برسد مرحله ی دوم برای راه اندازی است که در واقع مهمترین بخش می تواند باشد. بهتر است محصولات فروشگاه را از تامین کنندگان اصلی خریداری کنید تا بتوانید هم از نظر کیفیت و هم قیمت به سود دهی بالایی برسید و رضایت مشتری را جلب کنید.گاهی اوقات برخی از کسب و کارها نیاز به استخدام نیروی انسانی پیدا می کنند به همین جهت در مرحله محاسبه ی سرمایه اولیه برای راه اندازی فروشگاه عطاری مناسب است این مسئله را نیز در نظر بگیرید. همچنین یکی از مهمترین بخش ها در محاسبه ی سرمایه مورد نیاز اولیه در نظر گرفتن هزینه ی مجوز فروشگاه عطاری است زیرا بدون داشتن مجوز فعالیت امکان راه اندازی وجود ندارد و دریافت پروانه کسب یکی از مهمترین بخش های راه اندازی عطاری است که این خود نیز هزینه و باید پرداخت شود.
انتخاب مکان و طراحی دکوراسیون مناسب برای فروشگاه عطاری
همان طور که در این مطلب به آن اشاره کردیم انتخاب مکان و مغازه ی مناسب برای راه اندازی فروشگاه عطاری می تواند بسیار مهم باشد. در هنگام خرید و یا اجاره ی مغازه توصیه می شود میزان رفت و آمد در اطراف مغازه را در نظر بگیرید. کوچه ها و خیابان هایی که رفت و آمد زیادی دارند و یا بازارهای اصلی می توانند بهترین انتخاب برای کسب و کار شما باشند. دیده شدن تابلوی مغازه توسط تردد کنندگان می تواند به میزان فروش شما کمک کند، نورپردازی و وجود جای پارک مناسب نیز می تواند به امر کمک کند.بهتر است برای دکور مغازه ی خود طراحی خاصی را در نظر بگیرید و بهداشت محیط را رعایت کنید تا خریداران با توجه به این موارد علاقمند به خرید از شما شوند. نحوه ی بسته بندی محصولات و استفاده از تجهیزات بسته بندی می تواند به شما در جلب توجه مشتری در کنار انتخاب مکان مناسب مغازه کمک کند. قراردادن ظروف مناسب برای هر محصول امکان خرید و انتخاب آسان محصولات توسط خریداران را فراهم می کند. همچنین با قرار دادن تابلو مناسب که نام فروشگاه با فونت ساده بر روی آن نوشته شده و نورپردازی مناسب برای خوانایی بیشتر در شب می تواند توجه مشتریان را به فروشگاه شما جلب کند.
چگونگی دریافت جواز کسب عطاری
شرایط دریافت جواز کسب عطاری
- دارا بودن اجاره نامه یا سند مالکیت
- دریافت گواهی اداره امور مالیاتی مبنی بر نداشتن بدهی مالیاتی
- دریافت گواهی عدم سو پیشینه از نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران
- دارا بودن کارت پایان خدمت یا معافیت دائم یا پزشکی یا گواهی اشتغال به تحصیل برای آقایان
- گذراندن دوره آموزش احکام تجارت و کسب و کار
- داشتن حداقل 18 سال
- دریافت کارت بهداشت
- دارا بودن گواهی تخصصی یا مدرک دانشگاهی یا حضور یک نفر واجد شرایط شاغل در واحد صنفی
مدارک لازم برای دریافت جواز کسب عطاری
- مدرک اجاره نامه یا مالکیت به همراه کپی مدارک برابر با اصل شده
- اصل و کپی فیش پرداخت مالیات
- گواهی عدم سوپیشنه
- کارت بهداشت
- اصل و 2 سری کپی تمام صفحات شناسنامه و کارت ملی
- اصل و 2 سری کپی مدارک پایان خدمت یا گواهی معافیت به جز اشخاص بالای 50 سال
- ارائه گواهی تخصصی یا مدرک دانشگاه مرتبط یا حضور یک نفر واجد شرایط شاغل در واحد صنفی
- 6 قطعه عکس 4*3
- گواهی دوره آموزش احکام تجارت و کسب و کار
- در صورت وجود شرکا، فرم رضایت، گواهی امضا، کپی از کارت ملی، صفحه اول شناسنامه و یک قطع عکس 4*3
- در صورت ورثه داشتن ملک، گواهی فوت، گواهی انحصار وراثت، گواهی مالیات بر ارث، فرم رضایت شرکا، گواهی امضا، کپی از صفحه اول شناسنامه، کارت ملی و یک قطعه عکس از وارث
نحوه محاسبه مالیات مغازه عطاری
محاسبه مالیات عطاری نیز به مانند دیگر کسب و کارها و اصناف براساس مبلغ درآمد مشمول مالیات محاسبه می شود. به این صورت که با کسر هزینه ها، معافیت های مالیاتی و تشویقی های مالیاتی کل مبلغ مشمول مالیات به دست می آید. پس از محاسبه درآمد مشمول مالیات براساس میزان سود سالیانه طبق فرمول محاسبه پلکانی مالیات می توان مالیات سالانه مغازه عطاری را محاسبه کرد.
قوانین راه اندازی مغازه عطاری
یکی از مهمترین بخش های راه اندازی حرفه ی عطاری شناخت و رعایت قوانین و مقرارات اتخاذ شده توسط قانون گذار در این حرفه است. تمامی کسب و کارها براساس نوع هویت و فعالیتی که می کنند موظف به رعایت قوانین و مقرارات هستند در ادامه این مطب با قوانین و مقراراتی که صاحبین کسب و کار عطاری موظف به رعایت آن هستند بیشتر آشنا خواهید شد.
- علاقمندان به شغل عطاری موظف هستند قبل از تاسیس عطاری یا راه اندازی عطاری اقدام به دریافت پروانه کسب کنند.
- چسباندن برچسب بر روی کالا یا نصب تابلو در محل کسب و کار و قرار دادن قیمت هر کالا به گونه ای که برای همگان قابل رویت باشد یکی از ضروریات و مهمترین قوانین است.
- هرگونه تبلیغات غیر قانونی شامل درمان چاق و لاغری، ترک اعتیار، ناباروری، مشکلات جنسی در عطاری ممنون است.
- خرید و فروش هرگونه فرآورده های گیاهی و شیمیایی با خواص درمانی در عطاری ها ممنوع است و عطاری فقط مجاز به فروش گیاهان دارویی و عرقیات می باشند.
- تهیه و فروش هرگونه محصولات دست ساز بدون مجوز وزارت بهداشت از طریق عطاری ها ممنوع است.
- فرآورده های طبیعی، سنتی، مکمل های غذایی و ورزشی فقط از طریق داروخانه ها امکان فروش دارد و فروش آن ها از طریق عطاری ها تخلف محسوب می شود.
- عطاری ها صرفا باید از عناوینی چون فروشنده گیاهان دارویی و یا فروشگاه گیاهان دارویی بر روی تابلو و یا فاکتور های خود استفاده کنند.
سخن پایانی
پس از انتخاب مکان مناسب و خرید تجهیزات از معتبرترین تامین کنندگان و همچنین دریافت پروانه کسب شما می توانید فروشگاه عطاری خود را راه اندازی کنید. اما مسئله ای که در این بین بسیار حائز اهمیت است خرید تجهیزات عطاری است زیرا مبلغ قابل توجه از سرمایه شما صرف خرید این دست از محصولات می شود به همین جهت توصیه می کنیم از تامین کنندگان قابل اعتماد این محصولات را خریداری کنید. ویترین نت به عنوان پلتفرم آنلاین خرید و فروش B2B این امکان را فراهم کرده است تا از طریق آن بتوانید به عنوان خریدار بی واسطه با تامین کنندگان معتبر این محصولات در ارتباط باشید و از طریق سیستم RFQ ویترین نت و دریافت استعلام قیمت انواع تجهیزات عطاری، خریدی به صرفه و پرسود را تجربه کنید.
با ثبت یک درخواست، از تامین کنندگان مختلف استعلام قیمت بگیرید، مقایسه کنید و بهترین خرید را انجام دهید.
استعلام قیمتاطلاعات تماس و محصولات خود را ثبت کنید، بی واسطه با خریداران در ارتباط باشید و فروش خود را افزایش دهید.
ثبت نام