الکتروموتور چیست؟

زمان مطالعه: 4 دقیقه

الکتروموتور و یا همان موتور الکتریکی یکی از بزرگترین دست آورد های بشر است. این موتور ها به راحتی می توانند انرژی الکتریکی را به انرژی حرکتی تبدیل کنند. الکتروموتور ها تقریبا در تمامی وسایل وجود دارند و یا حتما برای ساخت آن وسیله از یک موتور الکتریکی استفاده شده است. این موتور ها در اندازه ها و توان های متفاوتی وجود دارند و تقریبا برای هر کاری که نیاز به حرکت و تبدیل انرژی دارید می توانید از آن ها استفاده کنید. در ادامه این متن به توضیح چگونگی عملکرد الکتروموتور، انواع، کاربرد و ویژگی های آن ها خواهیم پرداخت.

بیشتر بخوانید: لیست قیمت دینام و الکتروموتور

الکتروموتور ها را می توان از جنبه های مختلفی تقسیم بندی کرد. برای مثال می توان آن ها را بر اساس توان خروجی، میزان جریان ورودی و ولتاژ دسته بندی کرد. اما به طور کلی و بر اساس نوع عملکرد دستگاه الکتروموتور به دسته های زیر تقسیم می شود.

الکتروموتور چگونه کار می کند؟

الکتروموتور و یا همان موتور الکتریکی نوعی وسیله است که الکتریسیته را به حرکت تبدیل می کند. عکس این عمل (یعنی تبدیل حرکت به الکتریسیته) توسط ژنراتور انجام می شود. این دو وسیله به جز در عملکرد ، مشابه یکدیگر هستند. اکثر الکتروموتور ها توسط الکترومغناطیس کار می کنند ولی برخی موتور ها نیز از پدیده های دیگر نظیر نیروی الکترواستاتیک استفاده می کنند که کاربری های خاص و محدودی دارند.
ایده اصلی کار الکتروموتور بر این اصل استوار است که هنگامی که یک رسانای الکتریکی (مانند سیم) در میدان مغناطیسی قرار می گیرد، نیرویی از میدان بر رسانا وارد می شود. در یک موتور به شکل استوانه‌، چرخانه (روتور) با ایجادنیروی گشتاوری که به خاطر وجود فاصله‌ معین از محور چرخانه به آن وارد می‌شود،به گردش در می آید.
اغلب موتورهای الکتریکی به شکل چرخنده هستند، اما موتور با مدل خطی نیز وجود دارد. در یک موتور چرخنده بخش متحرک (که معمولا درون موتور قرار دارد) چرخانه یا روتور و بخش ثابت، ایستانه یا استاتور نامیده می‌شود. الکتروموتور شامل آهن‌رباهای الکتریکی است که روی یک قاب سیم‌پیچی شده‌است.

حتما ببینید: موتور برق

انواع مختلف الکتروموتور

الکتروموتور ها را می توان از جنبه های مختلفی تقسیم بندی کرد. برای مثال می توان آن ها را بر اساس توان خروجی، میزان جریان ورودی و ولتاژ دسته بندی کرد. اما به طور کلی و بر اساس نوع عملکرد دستگاه الکتروموتور به دسته های زیر تقسیم می شود.

  • الکتروموتور سیم پیچ شده یا DC : این مدل ها ساده ترین نوع موتور های الکتریکی هستند که در لوازم کوچک همانند اسباب بازی ها و یا لوازم برقی کوچک خانگی که از باتری و یا برق ولتاژ پایین استفاده می کنند دیده می شوند. این موتور ها دارای تولید حرکتی محدودی هستند و با ولتاژ پایین کار می کنند.
  • الکتروموتور جریان مستقیم AC : این موتور ها که قدرتمند تر از موتور های سیم پیچ هستند و کاربرد های صنعتی بیشتری دارند، جریان متناوب را از طریق جفت قطب هایی از سیم پیچ عبور داده و میدان مغناطیسی دوار ایجاد می کنند. این میدان دوار یک میدان مغناطیسی در روتور موتور ایجاد می کند، که بر اثر تاثیر متقابل میدان دوار روتور و استاتور، روتور شروع به گردش می کند.
  • الکتروموتور جریان مستقیم شانت : در این نوع موتورها سیم پیچ متحرک، موازی مدار قرار می‌گیرد بنابراین ولتاژ منبع تغذیه به دو سر مدار تحریک متصل می‌شود.
  • موتورهای جریان مستقیم کمپوند : موتورهایDCکمپوند (مختلط) به موتورهایی گفته می‌شود که حاوی هر دو سیم پیچ تحریک سری و سیم پیچ تحریک شانت باشد.

الکتروموتور و یا همان موتور الکتریکی یکی از بزرگترین دست آورد های بشر است. این موتور ها به راحتی می توانند انرژی الکتریکی را به انرژی حرکتی تبدیل کنند. الکتروموتور ها تقریبا در تمامی وسایل وجود دارند و یا حتما برای ساخت آن وسیله از یک موتور الکتریکی استفاده شده است.

کاربرد الکتروموتور

پس از اختراع الکتروموتور و به دلیل کاربرد های بسیار زیاد آن به نوعی زندگی های ما به آن وابسته شده است. از الکتروموتور تقریبا در تمامی دستگاه های الکتریکی بهره گرفته می شود. در ادامه به برخی از این دستگاه ها اشاره خواهیم کرد.

  • اسباب بازی های متحرک که از باتری برای حرکت استفاده می کنند.
  • لوازم برقی خانگی همانند دستگاه آسیاب، سشوآر و یا هواکش ها.
  • لوازم الکتریکی دیگر همانند لپ تاپ که از موتور الکتریکی در قسمت فن و همچنین گردش هارد بهره می گیرند.
  • لوازم کشاورزی و موتور های آب.
  • در صنعت و دستگاه های بزرگ صنعتی همگی از موتور الکتریکی بهره می گیرند.
  • به تازگی خودرو های الکتریکی نیز از الکتروموتور های پیشرفته استفاده می کنند.
  • دستگاه های پزشکی و بیمارستانی.

الکتروموتور و یا همان موتور الکتریکی نوعی وسیله است که الکتریسیته را به حرکت تبدیل می کند.

ویژگی های الکتروموتور

الکتروموتورها با کاربرد های گسترده خود در تمامی سطوح زندگی ما از ویژگی هایی بهره می گیرند که آن ها را شایسته این گستردگی نشان می دهند. در ادامه به برخی از ویژگی های موتور الکتریکی خواهیم پرداخت.

  • الکتروموتور بهترین وسیله برای تبدیل انرژی الکتریکی به حرکتی است. در طول سال ها و با پیشرفت علم همچنان این روش یکی از بهترین و کاربردی ترین روش های تبدیل انرژی جهان است.
  • الکتروموتور هیچگونه آلودگی زیست محیطی به همراه ندارد. تبدیل انرژی الکتریکی به حرکتی بدون هرگونه آلودگی بوده و به همین دلیل موتور الکتریکی پاک ترین و سبز ترین موتور موجود در بازار است.
  • الکتروموتور هدر رفت انرژی ندارد. تمامی انرژی الکتریکی وارد شده به موتور تبدیل به انرژی حرکتی می شود. با توجه به قابلیت های بالای موتور ها نیز پس از قطع جریان الکتریکی موتور به سرعت از حرکت باز می ایستد.
این صفحه را به اشتراک بگذار:
خریدار هستم

با ثبت یک درخواست، از تامین کنندگان مختلف استعلام قیمت بگیرید، مقایسه کنید و بهترین خرید را انجام دهید.

استعلام قیمت
تامین‌کننده هستم

اطلاعات تماس و محصولات خود را ثبت کنید، بی واسطه با خریداران در ارتباط باشید و فروش خود را افزایش دهید.

ثبت نام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *