تبدیل شدن به یک شرکت دانش بنیان مزایای فراوانی دارد. در حال حاضر نزدیک به 7 هزار شرکت ایرانی «دانش بنیان» هستند که از این تعداد شرکتهای فعال در حوزه ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته با حدود 1500 شرکت بیشترین فراوانی را در بین شرکتهای ثبت شده به عنوان دانشبنیان دارند. مزایایی مثل امکان استقرار در املاک مسکونی و یا حتی پارکهای علم و فناوری، عدم نیاز به دریافت حساب بیمهای در پایان قراردادها، امکان انعقاد قرارداد دولتی بدون حضور در مناقصه، معافیتهای گمرکی و مالیاتی و…باعث شده هزاران شرکت ایرانی متقاضی ثبت به عنوان دانش بنیان باشند؛ اما یک سوال اساسی همه متقاضیان این است که برای راه اندازی یک شرکت دانش بنیان باید از کجا باید شروع کنیم و چه کار کنیم که در سریعترین زمان به یک شرکت دانش بنیان تبدیل شویم. در این مقاله به این پرسشها پاسخ میدهیم
تا پایان سال 1400 تعداد 6608 شرکت به صورت دانش بنیان ثبت شده بودند که از این تعداد 4312 شرکت ثبت شده از نوع «دانش بنیان تولیدی» و 2296 شرکت از نوع «دانش بنیان پویا» بودند.
برای راه اندازی شرکت دانش بنیان از کجا شروع کنیم؟
به صورت خلاصه در اولین گام شما باید یک شخصیت حقوقی داشته باشید. یعنی به عنوان یک شرکت، موسسه خصوصی یا تعاونی در اداره ثبت شرکتهای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، ثبت شده باشید. اگر هنوز فعالیت تولیدی خود را به عنوان یک شخصیت حقوقی شروع نکردهاید، پیشنهاد ما ثبت شرکت به صورت سهامی خاص است که ساختار منسجم و قانونمندی دارد.
حالا باید شاخصهای عمومی و اختصاصی را بررسی کنید و اگر مشمول این شاخصها بودید میتوانید به سامانه شرکتهای دانش بنیان مراجعه کنید و ثبت درخواست دهید. پس از ثبت نام و در ادامه جهت ارائه طرح به صندوق نوآوری و شکوفایی معرفی میشوید، در مرحله بعد باید فرم درخواست مخصوص شرکتهای دانش بنیان را تکمیل کرده و منتظر جلسه رسیدگی به طرح خود شوید. رسیدگی به طرح هر دو ماه یکبار انجام میگیرد؛ محصول شما در این جلسه ارزیابی میشود و در صورت دارا بودن شاخصی عمومی و اختصاصی، مجوز دانش بنیان به شما تعلق میگیرد. اما این شاخصها شامل چه مواردی هستند؟
شاخصهای عمومی ثبت شرکت دانش بنیان تولیدی
برای ثبت به عنوان یک شرکت دانش بنیان باید این ویژگیهای عمومی را داشته باشید.
هیئت مدیره مجرب
۱- حداقل ۳/۲ از اعضای هیئت مدیره شرکتهای دانش بنیان باید دست کم دو تا از این شرایط را داشته باشند:
- حداقل دارای مدرک کارشناسی باشند.
- حداقل ۳ سال سابقه فعالیت کاری یا علمی در حوزه فعالیت شرکت یا سابقه مدیریت داشته باشد.
- دارای حداقل یک اختراع ثبت شده ارزیابی شده داخلی یا یک اختراع بین المللی مرتبط با حوزه مربوط با شرکت باشد.
درآمد از محصول دانش بنیان
حداقل نیمی از درآمد شرکت در یکسال فعالیت شرکت ناشی از فروش فناوری کالا و یا خدمات دانش بنیان از طریق قرارداد بوده باشد.
تبصره: شرکتهایی که درتولید پایلوت موفق باشند و استانداردهای لازم را از مراجع ذی صلاح داخلی یا بین المللی کسب کرده باشند و دارای بازار مطمئن و یا اعلام نیاز معتبر همراه با قرارداد تولید کالا باشند از این شرط مستثنی خواهند بود.
پرداخت حداقل 6 ماه بیمه سر وقت
سابقه بیمه پرداختی برای حداقل ۳ نفر از کارکنان تمام وقت شرکت حداقل ۶ ماه باشد و پرونده شرکتهایی که در عمل به تعهدات خود دارای سابقه سوء هستند نمی توانند از تسهیلات شرکتهای دانش بنیان استفاده نمایند.
محصول دانش بنیان چه ویژگیای دارد؟
شرکتهایی میتوانند تقاضای دانش بنیان شدن محصولات خود را داشته باشند که محصولشان مبنای علمی و تحقیقاتی داشته باشد، دارای پیچیدگیهای فنی بوده، نیاز به تحقیق و توسعه داشته باشد و در نهایت توسط تیمی متخصص محصول خود را تولید کرده باشد.
نمونه آزمایشگاهی کافی است: خبر خوب برای تولیدکنندگان اینکه نیاز نیست محصولی که ساختهاند حتما به تولید عمده رسیده باشد و حتی میتوانید با ایجاد یک نمونه آزمایشگاهی درخواست دانش بنیان کنید.
سطح فناوری باید بالا باشد: باید محصول خاصی را ارائه کنید که به راحتی قابل کپی شدن نباشد و همینطور طراحی پیچیدهای داشته باشد.
دارای توانمندی فنی باشید: از طرفی بخش عمده دانش فنی طراحی یا ساخت محصول (حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی) باید مبتنی بر ایده و فعالیتهای تحقیق و توسعه و از طریق توانمندیهای فنی شرکت شما ایجاد شده باشد.
تبصره: محصول شما میتواند بر اساس مهندسی معکوس تولید شده باشد، دانش فنی هم میتواند از طریق مجموعههای بیرونی به دست بیاید، ولی شرکت متقاضی باید در محصول تغییرات اساسی ایجاد کرده باشد.
شرکتهای تولیدی در کدام طبقه بندی دانش بنیان جا میگیرند؟
در نهایت هنگام ارزیابی و در صورت تایید احتمالا به عنوان تولیدی نوع یک و یا تولیدی نوع دو شناخته خواهید شد.
شرکت تولیدی نوع یک
اگر این دو معیار را داشته باشید میتوانید به عنوان یک شرکت دانش بنیان نوع یک شناخته شوید:
- شرکتهای دانشبنیان «تولیدی نوع 1»، شرکتهایی هستند که حداقل 25 درصد از درآمد عملیاتی یك سال مالی گذشته آن شرکت، از فروش کالاها یا خدمات دانشبنیان باشد.
- همه معیارهای ماده یک آییننامه ارزیابی شرکتها و موسسات دانشبنیان را دارا باشند.
شرکت تولیدی نوع دو
اگر محصول شما این معیار را داشته باشد، میتوانید به عنوان یک شرکت دانش بنیان شناخته شوید:
- محصول شما باید حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی در «فهرست كالاها و خدمات دانشبنیان سطح یک یا سطح دو» همه معیارهای ماده یک آییننامه ارزیابی شرکتها و موسسات دانشبنیان را ساخته و ارائه کند.
- شرکت شما باید مجری دست کم یک پروژه «مهندسی، پیمانکاری و ساخت» باشد. به شرط آنکه حداقل 10 درصد از قیمت قراردادهای پروژه شما همه همه معیارهای ماده یک آییننامه ارزیابی شرکتها و موسسات دانشبنیان را در بر بگیرد.
شرکت تولیدی نوع یک یا نوع دو؟
قرار گرفتن در بین شرکتهای تولیدی نوع دو یک مقدار دشوارتر است. منظور از کالاها و خدمات دانشبنیان سطح یک، محصولاتی هستند که در حوزه فناوریهای برتر و با ارزشافزوده بالا و پیچیدگی فنی بالا میباشند، درحالیکه کالاها و خدمات دانشبنیان سطح دو پیچیدگی فنی کمتری نسبت به كالاها و خدمات دانشبنیان سطح یک دارند و هر چند بسیاری از تسهیلات شامل هر دو نوع شرکت میشود اما شرکتهای دانش بنیان سطح دو مشمول استفاده از معافیت مالیاتی نخواهند بود.
سخن پایانی
شرکتهای تولیدی که محصول پیچیده و خلاقانهای تولید میکنند، میتوانند با ثبت درخواست خود به عنوان شرکت دانش بنیان از مزایا و تسهیلات بسیاری بهره مند شوند. با توجه به نامگذاری سال 1401 به عنوان سال دانش بنیان، این شرکتها در مرکز توجه قرار گرفته اند، بنابراین اگر شما هم در عرصه تولید مشغول فعالیت هستید، میتوانید برای دانش بنیان شدن، تقاضا دهید.
با ثبت یک درخواست، از تامین کنندگان مختلف استعلام قیمت بگیرید، مقایسه کنید و بهترین خرید را انجام دهید.
استعلام قیمتاطلاعات تماس و محصولات خود را ثبت کنید، بی واسطه با خریداران در ارتباط باشید و فروش خود را افزایش دهید.
ثبت نام