هرآنچه نیاز است درباره گروپاژ بدانید

groupage
زمان مطالعه: 5 دقیقه

گروپاژ (groupage) به نوع خاصی از حمل گروهی بار گفته می‌شود که کالاهای ارسال‌شده، متعلق به چند شرکت مختلف است. اگر علاقه‌مند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد این موضوع هستید، پیشنهاد می‌کنیم که تا پایان این بخش از ویترین نت همراه ما باشید و با ماهیت و کاربرد گروپاژ آشنا شوید.

گروپاژ چیست؟

طی این فرآیند که به اختصارLTT  (کمتر از بار یک کانتینر) نام دارد، چند محموله از گروه‌های مختلف جمع‌آوری شده و توسط یک کانتینر واحد حمل می‌شود. سپس در مقصد، بارها از هم تفکیک شده و هر گروه از کالاها به انبار مربوطه انتقال می‌یابد. هدف از groupage، بهره‌وری حداکثری از ظرفیت لجستیک و بهینه‌سازی هزینه خرده بار در حمل و نقل است. با مقایسه انواع مختلف این روش، در می‌یابیم که گروپاژ دریایی رایج‌تر است و کاربرد گسترده‌تری دارد. البته گروپاژ زمینی و هوایی هم به دلیل قیمت ارزان‌تر (نسبت به سایر شیوه‌های حمل‌ونقل)، مورد پسند اغلب بازرگانان قرار گرفته است؛ اما با توجه مدت‌زمان طولانی این پروسه، در صورتی می‌توان از آن استفاده کرد که بازه تاریخی خاصی مدنظر گیرنده و فرواردِر نباشد.

گروپاژ در ترخیص کالا

کاربرد گروپاژ

احتمالا تا اینجای صحبت‌ها این سوال برای شما هم پیش آمده است که کاربرد گروپاژ چیست و چرا برای حمل خرده‌بار از این روش استفاده می‌شود؟ در پاسخ به این پرسش باید بگوییم که اگر میزان بار مورد نیاز شما برای تکمیل ظرفیت یک کانتینر کافی نباشد، برای صرفه‌جویی در هزینه‌ها و کاهش احتمال آسیب به بار، می‌توانید از این روش استفاده کنید. زیرا در این صورت مجبور به پرداخت هزینه به خاطر عدم تکمیل ظرفیت کانتینر نخواهید بود. حال در ادامه شما را با انواع کالاهایی که می‌توان به واسطه این روش حمل کرد، آشنا می‌کنیم تا ببینید که آیا اجناس مورد نظر شما هم جزو این دسته‌بندی‌ها خواهد بود یا خیر! موارد استفاده از گروپاژ عبارت‌اند از:

  • کالاهای نمایشگاهی و لوازم خانگی یا صنعتی استوک
  • قطعات مورد نیاز برای تجهیزات کارگاهی، معدنی و صنعتی
  • کالاهای خریداری شده از سایت‌های فروشگاهی نظیر آمازون
  • اجناس حساس به آسیب و خرده‌بارهای ارزان و کم حجم
  • بارهای گران قیمتی که در حجم کم وارد کشور می‌شوند

بسته بندی های مختلف در گروپاژ

برای بسته‌بندی بارهای شما در حمل‌ونقل به روش گروپاژ، باتوجه به نوع کالا و میزان حساسیتی که دارد؛ از متریال مختلفی نظیر پلاستیک، چوب یا مقوا استفاده می‌شود.  در ادامه همراه ما باشید تا ویژگی و کاربرد انواع بسته‌بندی این شیوه از ترابری را مورد بررسی قرار دهیم.

بسته بندی پلاستیکی

در این روش از جعبه‌های پلاستیکی یا پالت استفاده می‌شود. اگر در ساخت آن‌ها متریال باکیفیتی مصرف شده باشد، ماندگاری و استحکام بالایی دارد و در برابر ضربه و فرسایش، مقاوم خواهد بود. بسته‌بندی پلاستیکی گروپاژ در مقایسه با مقوا محکم‌تر است و احتمال آسیب به کالای شما کاهش پیدا می‌کند، اما این را هم در نظر داشته باشید که پلاستیک به هرحال آستانه تحمل فشار محدودی دارد و در صورت افزایش سنگینی واردشده به آن، احتمال شکسته‌شدن یا ترک‌خوردگی افزایش می‌یابد. از طرفی هم به دلیل وزن سبکی که دارند، جابه‌جایی آن‌ها راحت‌تر است و مشکل چندانی حین حمل‌ و انتقال‌شان رخ نمی‌دهد. بنابراین توصیه ما به شما این است که اگر کالای مدنظرتان در دسته محصولات شکستنی قرار دارد یا ریسک آسیب‌پذیری آن بالاست، حتما از یک بسته‌بندی مقاوم‌تر استفاده کنید.

بسته بندی مقوایی

از رایج‌ترین و البته ضعیف‌ترین بسته‌بندی‌های گروپاژ می‌توان به کارتن‌های مقوایی اشاره کرد. این جعبه‌ها در برابر فشار و ضربه، مقاومت چندانی ندارند و حتی اغلب بر اثر رطوبت دچار پارگی می‌شوند. به همین خاطر اگر وزن کالای مورد نیازتان سنگین باشد، به هیچ وجه نباید از مدل‌های مقوایی استفاده کنید تا در طول مسیر، خیالتان از بابت این قبیل آسیب‌ها آسوده باشد. در ضمن اگر کالای برقی دارید، به هیچ وجه نباید آن را در جعبه مقوایی بگذارید، زیرا ممکن است حین جابه‌جایی با برخورد آب و رطوبت به آن، دچار اتصالی و خرابی شود.

حتما ببینید: ترانزیت کالا

بسته بندی چوبی

محکم‌ترین نوع بسته‌بندی گروپاژ، مدل چوبی است که نسبت به مقوا و پلاستیک مقاومت بیشتری دارد. این نوع بسته‌بندی وزن بالاتری نسبت به مدل پلاستیکی و مقوایی دارد و حین ترابری داخل کانتینرِ وسایل نقلیه به راحتی جابه‌جا نمی‌شود. به همین خاطر احتمال آسیب‌پذیری لوازم موجود در آن کاهش می‌یابد و شانس اینکه کالای مورد نظرتان، سالم و بی‌نقص به دستتان برسد، افزایش خواهد یافت.

انواع کانتینر در حمل گروپاژ

تا به این قسمت از مقاله با مدل‌های مختلف بسته‌بندی گروپاژ آشنا شدید، در ادامه انواع کانتینر را که برای حمل کالا به روش گروپاژ مورد استفاده قرار می‌گیرد معرفی می‌کنیم  تا در نهایت به اطلاعات کاملی در این باره دست پیدا کنید. دو مدل از کانتینرهایی که کاربرد گسترده‌ای در این زمینه دارند؛ عبارت‌اند از:

  1. کانتینرهای LCL: کالاهای موجود در این کانتینرها‌ به چند پروانه گمرکی تعلق دارد و داخل یک LCL، بار چندین گروه مختلف کنار هم قرار می‌گیرد. این کانتینرها براساس ظرفیتی که دارند، به چند دسته مختلف تقسیم می‌شوند که پرکاربردترین آن، مدل HQ است که مساحتی بالغ بر ۳۵ متر مکعب دارد و اغلب آن را کانتینر LCL 20 فوتی می‌نامند.
  2. کانتینرهای FCL: صرفا کالاهای مربوط به یک پروانه گمرکی را حمل می‌کنند و از این‌رو به کانتینرِ اختصاصی هم شهرت دارند. معمولا ظرفیت آن‌ها از مدل LCL بیشتر است و مساحتی که دارند، گاها به ۷۰ متر مکعب نیز می‌رسد.

حتما ببینید: حقوق گمرکی

نحوه درخواست گروپاژ

پروسه اداری جهت درخواست groupage برای حمل محموله مورد نظر به این صورت است که ابتدا باید یک رسید واحد برای تمام اجناس موجود در کانتینر صادر شود و هر بازرگانی که کالایی در محموله دارد، یک نسخه از آن را دریافت کند. سپس حین تحویل مرسوله، هر یک از صاحب‌بارها با ارائه رسیدی که در دست دارند،‌ می‌توانند کالای خود را از گمرک تحویل بگیرند.

در ضمن حین ارسال کالا از گمرک باید به نکات زیر هم توجه کنید تا در نهایت، با نگرش بهتری نسبت به انتخاب این روش اقدام کنید:

  • در ترابری به روش گروپاژ، نباید اجناسی که نیاز به مجوز و استاندارد ندارند با کالاهایی که داشتن مجوز برای آن‌ها اجباری است، همراه یکدیگر حمل شوند. زیرا اجناسی که نیاز به مجوز دارند، تا زمان صدور آن، مدت بیشتری را در گمرک سپری خواهند کرد و اجازه ترخیص مجزا را نخواهد داشت، که این امر سبب هدررفت زمان بازرگانان می‌شود.
  • به طور کلی گروپاژ در مقایسه با قیمت پایینی که دارد، زمان‌بر است، از این روی استفاده از این روش مواقعی مناسب است که زمان برای گیرنده، ملاک نباشد.
  • ضمنا هزینه گروپاژ در ترخیص کالا هم بسته به عوامل مختلف، متغیر است. به‌طور مثال وزن و ابعاد بار، نوع کالا، ارتفاع محموله و… هر یک به نوبه خود نقش موثری در تعیین هزینه‌های نهایی ایفا می‌کنند. معمولا کارشناسان حاضر در گمرک و شرکت‌های باربری تعرفه مذکور را محاسبه و برآورد نهایی را به مشتریان اعلام می‌کنند.
  • همچنین حتما باید پروانه گمرکی داشته باشید تا حین ترخیص آن با مشکل مواجه نشوید.
  • هزینه‌های حمل بار به این روش بسیار کمینه است و برای فردی که حجم بار کمی دارد یا بازرگانی که تازه‌کار و کم تجربه است، یک گزینه ایده‌آل به حساب می‌آید.

گروپاژ زمینی

حتما ببینید: اظهارنامه گمرکی

مزایا و معایب گروپاژ

این روش نیز همانند سایر روش‌ها در بحث انتقال و حمل‌ونقل مرسوله‌ها مزایا و معایبی دارد که در ادامه هرکدام را توضیح می‌دهیم.

مزایای گروپاژ

  • مهم‌ترین مزیت، از نظر هزینه‌های حمل‌ونقل، مقرون به‌صرفه بودن آن است که سبب شده است وقتی بار شما حجم کمی دارد، مجبور به پرداخت هزینه ظرفیت خالی کانتینر نشوید.
  • همچنین نیازی به اخذ رسید مجزا برای هر یک از بارها نیست و به دلیل بسته‌بندی استاندار محموله، احتمال آسیب‌پذیری بار کاهش می‌یابد.
  • در ضمن ترابری با این روش از سه طریق هوایی، زمینی و دریایی امکان‌پذیر است و از این جهت محدودیتی وجود ندارد.

معایب گروپاژ

  • این روش نسبت به سایر شیوه‌های ترابری بسیار زمان‌بر است و در این میان، برنامه‌ریزی نادرست واحد ترابری و گمرک هم می‌تواند تاخیرهای نابهنگامی در روند کار ایجاد کند. وقتی یک محموله توسط گمرک توقیف شود، ترخیص باقی‌ بارها هم به تعویق می‌افتد.
  • کالاهای شما ممکن است در طول مدت‌زمانی که باید ظرفیت کانتینر برای بارگیری تکمیل شود، آسیب ببینند.
  • اگر از متریال نادرستی جهت بسته‌بندی بارهای خود استفاده کنید، احتمال آسیب‌پذیری آن در زمان حمل‌ونقل افزایش خواهد یافت.
  • در صورتیکه بین بارهای موجود در کانتینر، یک کالا نیاز به مجوز داشته باشد، از ترخیص سایر اجناس هم به خاطر همان یک محموله خوددداری می‌شود.

جمع‌بندی

در این مطلب با نحوه انجام گروپاژ و ماهیت آن آشنا شدیم؛ همچنین آموختیم که چه مدارکی به منظور درخواست این روش انتقال، لازم است. لطفا تجربیات و پیشنهادات خود را در این باره با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید. از اینکه تا پایان این بخش از مجله ویترین نت همراه ما بودید، صمیمانه سپاسگزاریم.

این صفحه را به اشتراک بگذار:
خریدار هستم

با ثبت یک درخواست، از تامین کنندگان مختلف استعلام قیمت بگیرید، مقایسه کنید و بهترین خرید را انجام دهید.

استعلام قیمت
تامین‌کننده هستم

اطلاعات تماس و محصولات خود را ثبت کنید، بی واسطه با خریداران در ارتباط باشید و فروش خود را افزایش دهید.

ثبت نام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *