تابلوهای برق از جمله تجهیزات بسیار مهم و کاربردی در ساختمانهای مختلف هستند. در این مطلب میخواهیم به معرفی انواع تابلو برق صنعتی و کاربرد آنها بپردازیم. تابلو برق برای کنترل و توزیع انرژی الکتریکی استفاده میشود و یکی از مهمترین تجهیزات برقی در ساختمانهای امروزی به شمار میرود. این تابلوها انواع مختلفی دارد که هر کدام برای کاربردهای متفاوت به کار میروند. یکی از مهمترین نمونهها مربوط به کاربریهای صنعتی میشود. در ادامه مطلب اول بررسی میکنیم تابلو برق صنعتی چیست و سپس به انواع و کاربردهای آن میپردازیم. با ما در ویترین نت همراه باشید
تابلو برق صنعتی چیست؟
در این قسمت میخواهیم ببینم تابلو برق صنعتی چیست. قطعات و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی از جمله سوئیچها، کلیدها، نمایشگرها، دستگیرها و… نقش مهمی در سیستم برق یک ساختمان دارند و باید در جای مناسب کنار هم قرار بگیرند. تابلوبرق صنعتی همان محفظهای است که این قطعات را درون خودش جای داده است تا از آنها محافظت کند و خطرات ناشی از برق گرفتگی را کاهش دهد. برخلاف تصور خیلیها که فکر میکنند تابلو برق باید حتما فلزی باشد، ولی این محفظه را علاوه بر فلز، میتوان از جنس پلیکربنات یا کامپوزیت هم ساخت.
کاربرد تابلو برق صنعتی
با توجه به توضیحات مقدماتی، متوجه شدیم که تابلو برق صنعتی کاربردهای مختلفی دارد. در ادامه میتوانید مهمترین کاربردهای این محفظه را ببینید:
- محافظت از تجهیزات و قطعات داخلی در برابر عوامل بیرونی و جوی
- توزیع برق بین تجهیزات و قطعات مختلف
- مانع شوک الکتریکی و برق گرفتگی
- جلوگیری از اتلاف انرژی
- تأمینکننده انرژی الکتریکی
- امکان کنترل و مدیریت تجهیزات برقی
انواع تابلو برق صنعتی
در این قسمت میخواهیم به معرفی و بررسی انواع تابلو برق صنعتی بپردازیم. این تابلو با توجه به کاربرد و مشخصاتی که برای آن در نظر گرفته شده میتواند انواع مختلفی داشته باشد. ضمن اینکه تقسیمبندی این محفظه براساس معیارهای متفاوت انجام میشود که در ادامه به آن میپردازیم.
انواع تابلو برق صنعتی براساس ولتاژ
یکی از انواع تقسیمبندی تابلوهای برق براساس میزان ولتاژ است که شامل سه گزینه زیر میشود:
- کم ولتاژ پایین
این تابلو که با نام فشار ضعیف هم شناخته میشود، در سطح کمتر از ۱۰۰۰ ولت کار میکند و در ۲ مدل ایستاده (Fix) و ایستاده کشویی (Withdraw able) مورد استفاده قرار میگیرد. این تابلو میتواند کاربرد مسکونی هم داشته باشد و در کاربریهای صنعتی معمولا در کارگاهها و برخی کارخانهها استفاده میشود. این تابلو برای محافظت از تجهیزات و مدارها، ژنراتورها، موتورها، مدارهای تغذیه، ترانسفورماتورها و … مورد استفاده قرار میگیرد.
- ولتاژ متوسط
بازه ولتاژ این مدل تابلو ۱۰۰۰ تا ۶۳۰۰۰ ولت است و بیشتر در کارخانهها و صنایع بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد. این تابلو در دو نوع ثابت و کشویی وارد بازار میشود.
- ولتاژ بالا
این مدل دارای ولتاژ ۶۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰۰۰ ولت است و شامل کلیدهای عایق، بریکرها، فیوزها، کنتاکتورها و کلید قطع کن میشود.
انواع تابلو برق صنعتی از نظر ساختار
یکی دیگر از انواع تقسیمبندی تابلوهای برق مربوط به ساختار آنها میشود که در ادامه این موارد را بررسی میکنیم:
- تابلو برق صنعتی فلزی
این مدل که به صورت Metal Enclosed هم شناخته میشود، در واقع همان محفظه فلزی است که با آن آشنایی داریم. قطعات و تجهیزات لازم داخل این محفظه نصب میشود و به دو صورت زیر به فروش میرسد:
- Metal Clad
در این مدل محفظههای داخلی تابلو برق از هم جدا هستند و در صورت بروز مشکل برای هر کدام از آنها، به دیگری آسیب نمیرسد. محفظههای این نمونه شامل محفظه کلیدها، سر کابل، باسبار و بخش کنترل میشود.
- Compartment Type
در این مدل، برخلاف نمونه قبلی بخشها و محفظههای جداگانه داخل تابلو برق تعبیه نشده است.
- تابلو برق کشویی (Withdrawable)
ساختار این تابلو به صورت کشویی است و همین موضوع کمک میکند تا ایمنی آن بیشتر و تعمیرپذیری راحتتری داشته باشد. این مدل تابلو برق صنعتی بیشتر برای کنترل موتورها به کار گرفته میشود.
- تابلو برق رک (Rack)
این مدل به صورت قفسه طراحی میشود و بیشتر در محفظههای کنترل، مخابراتی، اندازهگیری و الکترونیکی نصب میشود. نوع دیگری از این تابلو به نام Swing وجود دارد که برای آن درب شیشهای متحرک تعبیه شده است تا دسترسی به قطعات داخلی راحتتر باشد. البته این مدل قیمت بیشتری دارد و پشت قطعات هم قابل مشاهده است.
انواع تابلو برق صنعتی براساس محل نصب
در این نوع تقسیمبندی، محل نصب تابلو اهمیت زیادی دارد که شامل موارد زیر میشود:
- داخلی (Indoor)
در این حالت تابلوی برق را باید در یک مکان سربسته مانند کارگاه، سالن، سوله و… نصب کنید.
- بیرونی (Outdoor)
این مدل تابلوها باید در فضای باز و محیط بیرون نصب شوند.
انواع تابلو برق صنعتی از نظر جنس ساخت
متریال به کار رفته در ساخت تابلو هم اهمیت زیادی دارد که براساس میتوان تقسیمبندی زیر را در نظر گرفت:
- فولاد ضد زنگ و فولاد کربن
از آنجایی که این دو مدل فولاد مقاومت بسیا بالایی دارند، در ساخت تابلوهای برق از آنها خیلی استفاده میشود.
- آلومینیومی
اگر علاوهبر مقاومت بالا، وزن و قیمت کم نیز اهمیت داشته باشد، تابلو برق صنعتی آلومینیومی میتواند یکی از بهترین گزینهها باشد.
- فایبرگلاس
فایبرگلاس هم یکی از متریالهای پرطرفدار در ساخت انواع تجهیزات است که مقاومت خوبی دارد و یکی از نقاط قوت آن، محدود نبودن به بازه دمایی خاص است.
- پلیکربنات
این ماده مقاوم، سبک، غیررسانا و غیرمغناطیسی است و در محیطهای مختلف از جمله موارد اسیدی استحکام خیلی خوبی دارد.
انواع تابلو برق صنعتی از نظر عملکرد
تابلوهای برق را میتوان براساس عملکرد به سه دسته زیر تقسیم کرد:
- قابل برنامه ریزی
این تابلوها را میتوان در صنایع پیشرفته و بزرگ استفاده کرد و دارای LOGO یا PLC هستند.
- کنترل موتور
این تابلوها به نام کنترل روشنایی هم شناخته میشوند و در آنها از مدارهای متداول کنتاکتوری بهره گرفته میشود.
- خازنی
در این تابلوها، خازن برای اصلاح ضریب کاربرد دارد.
سخن پایانی
تابلو برق صنعتی یکی از تجهیزات بسیار مهم در انواع صنایع است که به کمک آن میتوانید کنترل و مدیریت بهتری رو قطعات الکتریکی و الکترونیکی داشته باشید. ضمن این که استفاده از تابلو برق باعث افزایش ایمنی و کاهش خطرات میشود. در این مطلب بررسی کردیم که تابلو برق صنعتی چیست و سپس انواع آن را به طور کامل معرفی کردیم. ویترین نت به عنوان پلتفرم آنلاین خرید و فروش B2B با در کنار هم قرار دادن معتبرترین تامین کنندگان و تولید کنندگان این امکان را فراهم کرده است تا از طریق آن بتوانید خریدی بدون واسطه را تجربه کنید. همچنین از طریق سیستم RFQ ویترین نت می توانید استعلام قیمت انواع محصولات را دریافت و خریدی به صرفه داشته باشید.
سلام
برای مطلب وقت گذاشتید اما کامل نیست و به بازار هدف شما کمکی نمیکنه. خیلی تنوع تابلو برق وجود داره که میتونه تو این مارکت فعالیت کرد. کارم اینه که میگم.
موفق باشید