کمپرسور هوا چیست و چگونه کار می‌کند؟

زمان مطالعه: 5 دقیقه

کمپرسور هوا یک دستگاه پنوماتیک است که با استفاده از موتور الکتریکی، موتور دیزلی یا بنزینی و غیره، نیرو را به یک انرژی بالقوه ذخیره شده در هوای تحت فشار تبدیل می‌کند. درواقع کمپرسورهای هوا با محبوس کردن هوا در یک محفظه یا مخزن و فشار دادن آن کار می‌کنند. یک کمپرسور باد توسط موتوری نیرو می‌گیرد که انرژی الکتریکی را با استفاده از میل لنگ، پیستون، شیر، سر و میله اتصال به انرژی جنبشی تبدیل می‌کند و تقریبا عملکردی شبیه موتور احتراقی دارد. این دستگاه‌ها این روزها از اجزای حیاتی هر کارخانه یا کارگاهی محسوب می‌شود و از آنجایی که در سال‌های اخیر کوچک‌تر و کم‌حجم‌تر شده‌اند، در موقعیت‌های مختلف کاری بیشتری هم مورد استفاده قرار می‌گیرند.

تفاوت پمپ و کمپرسور چیست؟

گاهی اوقات کلمات پمپ و کمپرسور به‌جای یکدیگر استفاده می‌شوند و حتی اصطلاح پمپ باد نیز برای این دستگاه‌ها به‌کار می‌رود. ممکن است  پمپ‌ها و کمپرسورها شبیه به هم باشند اما تفاوت‌هایی جدی بین آنها وجود دارد. به‌عنوان مثال کمپرسورهای هوا حجم گاز را فشرده کرده و اغلب آن را به جای دیگری منتقل می‌کنند‌، اما پمپ‌ها معمولا مایعات را بین مکان‌های مختلف حرکت می‌دهند و اساسا هر پروژه‌ای شامل مایعات، ازجمله پمپاژ استخر، از پمپ استفاده می‌کند. اما هوای فشرده توسط یک کمپرسور باد برای استفاده در انرژی برای انجام کارهای مختلفی مانند سندبلاست به‌کار گرفته می‌شود.

کاربردهای متنوع و مختلف کمپرسورهای هوا

از کمک به پنچرگیری تا کارکردهای صنعتی

یک دستگاه کمپرسور باد صنعتی یا پمپ باد کوچک می‌توانند برای طیف گسترده‌ای از کارها استفاده شوند. مثلا می‌توانند هوا را برای پر کردن اشیایی مانند لاستیک یا اسباب‌بازی بادی استخر بادی تأمین کنند، یا می توانند برق ابزارهای کار شما را فراهم کنند. نوع صنعتی این دستگاه‌ها نیز به‌طور گسترده‌ای در صنایع b2b مانند ساخت‌وساز عمومی، چاپ، بسته‌بندی، قالب‌سازی پلاستیک، تولید سنگ مرمر و گرانیت، نجاری، فلزکاری، تعمیر خودرو و … به‌کار گرفته می‌شوند. به‌طور کلی مهمترین کاربردهای این دستگاه‌ها در مقیاس صنعتی و کوچک‌ترعبارتند از:

  • تامین هوای تمیز فشار بالا برای پر کردن سیلندرهای گاز
  • تامین مقدار زیادی هوای فشار متوسط برای راه‌اندازی ابزارهای پنوماتیک مانند جک‌ها
  • تولید حجم زیادی از هوای فشار متوسط برای فرآیندهای صنعتی در مقیاس بزرگ (به‌عنوان اکسیداسیون برای کک‌سازی نفت یا سیستم‌های تصفیه‌خانه کیسه کارخانه سیمان)
  • باز کردن گرفتگی سینک ظرفشویی در ساختمان‌ها
  • توربوشارژرها در اتومبیل‌ها

کمپرسورهای هوا در پروژه‌های ساختمانی نیز ابزار مفیدی هستند و مثلا به‌صورت تخصصی می‌توانید از یک پمپ بادی برای رنگ کاری برای رنگ‌آمیزی و اسپری تمیز رنگ مورد نظر خود به دیوارها یا چوب‌های سرویس‌های مبلمان و … استفاده کنید. واقعیت این است که هیچ دو کمپرسور هوا یکسان نیستند و کارکردهای مختلف و متنوع آن‌ها به شما امکان می‌دهد برای پروژه‌های  گوناگونی که روی آن کار می‌کنید، با توجه به نیاز خود نسبت به خرید پمپ باد  تصمیم بگیرید.

برای استفاده موثر از هر نوع کمپرسور، باید نیاز هوای خود را بدانید. نیاز هوای فشرده میزان اسب بخار موتور کمپرسور مورد نیاز شما را تعیین می‌کند. برای محاسبه این فاکتور، می‌توانید از یک تحلیل عملیاتی استفاده کنید و ضریب استفاده را با نیاز هوا برای همه تجهیزات متصل درنظر بگیرید. به طور معمول جریان برای هر اسب بخار برای یک کمپرسور هوا میان‌رده (25-100 اسب بخار) 4.4 CFM است.

PSI مناسب کمپرسورهای هوا نیز معمولا بین 70 و 90 PSI است و هر کمپرسور هوای سبک تا متوسط به راحتی می‌تواند 90 PSI را تحمل کند. به عبارت دیگر بیشتر کمپرسورهای هوا از جمله کمپرسور باد فندکی به PSI بین 70 تا 90 برای عملکرد بهینه نیاز دارند، اما شما همیشه می‌خواهید کمپرسور جریان بیشتری از میزان نیروی مورد نیاز را تأمین کند.

انواع کمپرسور هوا و عملکرد آن‌ها

متداول‌ترین کمپرسورها کدامند؟

روش‌های مختلفی برای فشرده‌سازی گاز یا هوا وجود دارد (positive یا dynamic) و در طول سال‌ها انواع مختلفی از کمپرسور برای این کار اختراع شده است.  بیشتر کمپرسورهای هوای موجود در بازار از نوع پیستونی رفت و برگشتی، پره ‌دوار (سانتریفیوژ) یا پیچ دوار هستند. خرید دستگاه مناسب برای نیاز شما نیاز به دانستن اصول کار انواع کمپرسور هوای صنعتی یا نیمه صنعتی و درک کاربرد آن‌ها دارد. کمپرسورهای سانتریفیوژ در کاربردهای بسیار بزرگ معمول استفاده می‌شوند و عمدتا برای پروژه‌های بزرگ مانند کارخانه‌های شیمیایی یا تولیدکنندگان فولاد طراحی شده‌اند، در حالی که کمپرسورهای هوای چرخشی، اسکرول، و پیستونی در کاربردهای کوچکتر و نمونه‌های قابل حمل‌ این دستگاه‌ها ترجیح داده می‌شوند.

کمپرسورهای پیستونی (رفت و برگشتی) از پیستون‌های کنترل شده توسط میل‌لنگ برای رساندن گاز به فشار بالا استفاده می کند و معمولاً در سایت‌های کوچک‌تر کاربرد دارند و برای استفاده مداوم طراحی نشده‌اند. این نوع کمپرسورها می‌توانند تک مرحله‌ای و دو مرحله‌ای باشند.

کمپرسورهای پیچ دوار نیز دارای دو  پیچ داخلی هستند که در جهت مخالف همدیگر می‌چرخند و  هوا را به دام می‌اندازند و فشرده می‌کنند. این دو پیچ هنگام چرخش به اطراف حرکت مداوم ایجاد می‌کنند. این موتورها به‌طور معمول در اندازه‌های صنعتی ساخته می‌شوند و برای استفاده مداوم عالی هستند.

همچنین کمپرسورهای سانتریفیوژ با وارد کردن هوا به یک محفظه تحت فشار از طریق یک پروانه چرخان کار می‌کنند و به نیروی گریز از مرکز وابسته هستند تا با کند کردن جریان هوا از طریق یک پخش‌کننده، انرژی جنبشی بیشتری تولید کنند. موتورهای پرسرعت برقی معمولاً روی نوع کمپرسورها نصب می‌شوند. یکی از رایج‌ترین کاربردهای کمپرسورهای گریز از مرکز، استفاده در سیستم‌های HVAC است.

به‌صورت کلی بیشتر کمپرسورهای هوا از این روش استفاده می‌کنند که هوا را به داخل محفظه کشیده و محبوس می‌کنند و در آنجا، دستگاه حجم اتاق را برای فشرده سازی هوا کاهش می‌دهد. معمولا هم یک رگولاتور به خروجی مخزن هوای کمپرسور متصل است که دارای یک منافذ قابل تنظیم و یک نشانگر فشار خواهد بود. نرخی که کمپرسور می‌تواند حجمی از هوا را تحویل دهد نیز بر حسب فوت مکعب در دقیقه (cfm) سنجیده می‌شود که میزان کارایی و نوع استفاده آن را مشخص می‌کند. یادتان هم باشد که کمپرسورهای هوا به تعمیر و نگهداری منظم و تعمیرات گاه به گاه نیاز دارند و باید تعمیر و نگهداری پیشگیرانه برایشان انجام شود تا در حداکثر ظرفیت خود کار کنند. این موضوع را مخصوصا اگر قصد خرید کمپرسور باد دست دوم دارید مدنظر داشته باشید تا بعدا مجبور به صرف هزینه‌های گزاف اضافی سرویس و تامین قطعات برای پمپ باد دست دوم خود نشوید.

قیمت روز کمپرسور را از کجا بگیریم؟

متوجه شدیم که کمپرسورهای هوا از ماشین‌آلات صنعتی در مقیاس بزرگ تا نمونه‌ها کوچک قابل حمل را شامل می‌شوند. طبیعتا هم هرکدام از مدل‌ها و برندهای این دستگاه‌ها از جمله پمپ باد رونیکس قیمت مخصوص به خودشان را خواهند داشت. قیمت پمپ باد همچنین می‌تواند بر اساس ظرفیت متفاوت باشد و قیمت کمپرسور باد 50 لیتری، قیمت پمپ باد ۱۵۰لیتری، قیمت کمپرسور باد 250 لیتری یا قیمت کمپرسور باد 1000 لیتری، از2 میلیون تومان تا 16 میلیون تومان متفاوت خواهد بود. شما می‌توانید به‌راحتی به‌روزترین قیمت کمپرسور باد در انواع و مدل‌های مختلف از برندهای گوناگون و حتی قیمت کمپرسور باد ایرانی یا  قیمت پمپ باد کوچک را روی سایت ویترین نت جست‌وجو و برای خرید دستگاه مورد نظر خود اقدام کنید.

این صفحه را به اشتراک بگذار:
خریدار هستم

با ثبت یک درخواست، از تامین کنندگان مختلف استعلام قیمت بگیرید، مقایسه کنید و بهترین خرید را انجام دهید.

استعلام قیمت
تامین‌کننده هستم

اطلاعات تماس و محصولات خود را ثبت کنید، بی واسطه با خریداران در ارتباط باشید و فروش خود را افزایش دهید.

ثبت نام

One thought on “کمپرسور هوا چیست و چگونه کار می‌کند؟

  1. شاکری says:

    سلام من یه کمپرسور صنعتی دارم الان دو ساله فیلتر هواشو عوض نکردم. تمیز کردنش کفایت میکنه یا باید عوض کنم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *