ازآنجاییکه خودروها و ماشینهای صنعتی در شرایط سخت مانند دماهای شدید، گردوغبار و خاک، رطوبت و فشار بالا کار میکنند، پس بیشتر مستعد تخریب و فرسودگی هستند. اما راهکاری کاهش فرسودگی ماشینآلات صنعتی چیست؟ در چنین مواقعی برای دوام و طول عمر بیشتر میتوان از روغن صنعتی با اهداف مختلف در این وسایل استفاده کرد. بهطورکلی اگرچه کاربرد انواع روغن های صنعتی بسیار است، اما اصلیترین دلیلی مصرف آنها، پیشگیری از فرسودگی خودروهاست. در این مقاله از ویترین نت توضیح میدهیم که روغن صنعتی چیست؟ پس لطفا تا انتها همراه ما باشید.
روغن صنعتی چیست؟
بهطورکلی در پاسخ به سؤال روغن صنعتی چیست؟ میتوان گفت که در 90 درصد مواقع، این محصولات بر پایه روغنهای معدنی، سنتتیک یا نیمه سنتتیک تشکیل شدهاند. معمولاً 10 درصد باقیمانده آنها را مواد شیمیایی تشکیل میدهند که موجب بهبود کیفیت روغنهای صنعتی میشوند. عنوان مثال این افزودنیها میتوانند خواصی نظیر ضد اکسیداسیون، ضد سایش، ضدزنگ و … را در این محصول افزایش دهند.
معرفی انواع روغن های صنعتی
قبل از معرفی انواع روغن های صنعتی خوب است بدانید که پیش از انقلاب صنعتی، معمولاً از چربی حیوانی برای مرطوبکردن ماشینآلات و دیگر مصنوعاتی که نیاز به تماس دائمی داشتند، استفاده میشد. کمی بعد، استفاده از مخلوط آهک با چربیهای حیوانی و گیاهی باهدف بهبود عملکرد ماشینآلات صنعتی، موردتوجه قرار گرفت. در سال 1700 بود که اولین گریس از روغنهای معدنی تولید شد. با ظهور قرن بیستم و انقلاب تکنولوژی، تولید روغن صنعتی بر پایه نفت شکل گرفت. اما آنچه در ادامه به عنوان انواع روغنهای صنعتی، معرفی میکنیم محصولاتی هستند که بر اساس پایه و فرمولاسیون خود به انواع مختلف طبیعی، معدنی و مصنوعی دستهبندی میشوند.
روغنهای طبیعی
بهطورکلی روغن صنعتی خوراکی یا روغنهای طبیعی از مواد طبیعی نظیر چربی حیوانی و سبزیجات منشأ میگیرند، این دسته از روغنها به علت ترکیب ناپایدار خود معمولاً بهندرت برای روانکاری ماشینآلات صنعتی استفاده میشوند، چراکه در دماهای بسیار بالا خواص خود را از دست میدهند.
روغنهای معدنی
طبق طبقه بندی روغن های صنعتی، معمولاً این دسته از روغنها از منابع طبیعی بهدست میآیند و معمولاً در میان آنها موادی نظیر فسفر، نیتروژن و گوگرد وجود دارد که باید در طی یک فرایند خاص، تصفیه شوند تا عملکرد آنها بهبود یابد. معمولاً روغنهای معدنی به علت اینکه رسانای برق نیستند، بیشتر برای سیالات حرارتی، عایقها یا خنککنندههای نارسانا از آنها استفاده میشود.
با این حال، روغنهای معدنی چندین عیب بزرگ دارند که ازجمله مهمترین آنها میتوان به تجزیهپذیری زیستی ضعیف و نقطه اشتعال پایین، اشاره کرد.
در کنار تمام موارد فوق از دیگر انواع این محصولات میتوان به روغن هیدرولیک، روغن کمپرسور، روغن دنده، روغن انتقال حرکت و … اشاره کرد که هر یک از آنها دارای خواص و ویژگیهای مخصوص به خود هستند. اما کاربرد مشترک تمام آنها خنککنندگی، جلوگیری از زنگزدگی و سایش است.
کاربرد انواع روغن صنعتی
کاربرد انواع روغن صنعتی بر اساس نوع آنها متفاوت است، ازاینروی قبل از آشنایی با کاربرد این محصول بهتر است بدانید که هر نوع روغن، وابسته به نوع و محل مورداستفاده خود، دارای کاربردهای متفاوتی است که ازجمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
کاهش اصطکاک
یکی از مهمترین کاربردهای انواع روغن صنعتی، روان کنندگی و جلوگیری از سایش و پارگی اجزای ماشینآلات صنعتی است. متأسفانه اصطکاک موجب فرسودگی و کاهش طول عمر قطعات خواهد شد، ازاینروی میتوان از این محصولات باهدف کاهش اصطکاک استفاده کرد.
کاهش آلودگی
برخی از ماشینها، بهویژه در صنعت خودرو، ممکن است آلایندهها یا قطعات ناخواسته تولید کنند. در چنین شرایطی استفاده از روانکنندهها میتواند به حذف ذرات زائد کمک کند. به بیان سادهتر میتوان گفت که روغن صنعتی در برخی از ماشینآلات، مانند یک فیلتر عمل میکند.
محافظت در برابر خوردگی
هنگامیکه برخی از اجزای صنعتی بهویژه قطعات آهنی و فولادی در معرض رطوبت و اکسیژن قرار میگیرند، دچار خوردگی میشوند. استفاده از برخی از روغنها در چنین شرایطی میتواند موجب کاهش خوردگی اجزای ماشینآلات شود.
جدا نگهداشتن قطعات متحرک
قطعات متحرک در اکثر سیستمهای صنعتی وجود دارند، در چنین مواقعی لازم است از روغن کافی استفاده شود. تا قطعات متحرک از هم جدا شوند و ایمنی دستگاه افزایش یابد. چراکه چسبندگی قطعات موجب تولید گرما و خطر آتشسوزی خواهد شد.
طبقه بندی روغن های صنعتی
همانطور که پیشازاین متذکر شدیم، روغنهای صنعتی ، نقش مهمی را در صنعت ماشینآلات صنعتی و فلزکاری ایفا میکنند. این دسته از محصولات بر اساس مواد سازنده، قوام، غلظت و غیره طبقهبندی میشوند. جدول زیر میتواند به شما کمک کند که با طبقهبندی انواع این محصول و خاصیت آنها بیشتر آشنا شوید.
ردیف | نام روغن صنعتی | کاربرد | مزایا | معایب |
1 | طبیعی | روانکننده برای توربینها، کمپرسورها، قطعات خودروها و … | سازگاری با محیطزیست | در دمای بالا اکسید خواهند شد. |
2 | معدنی | خنکسازی ماشینآلات صنعتی و قطعات خودرو | کاهش احتمال خطر آتشسوزی و ایمنی بالا | قیمت بالا و عدم سازگاری با محیطزیست |
نکته قابلتوجه در خصوص طبقهبندی روغنهای صنعتی این است که هر یک از روغنهای معرفیشده در جدل، وابسته به خواص و ویژگیهای خود مناسب برای قسمت خاصی از ماشینآلات هستند، پس هردو آنها میتواند در کارکرد بهتر ماشینآلات صنعتی مؤثر باشند، اما معمولاً روغنهای معدنی به علت دوام، ایمنی و قیمت بهصرفهتر بیشتر موردتوجه هستند.
مشخصات فنی روغن های صنعتی
اطلاع از مشخصات فنی روغن های صنعتی از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا با شناخت مشخصات فنی هر نوع روغن، میتوان به کاربرد آن پی برد. در ادامه این بخش مهمترین مشخصات فنی روغنهای صنعتی را موردبررسی قرار خواهیم داد.
ویسکوزیته روغن
ویسکوزیته روغن صنعتی درواقع بیانکننده شاخص دما و میزان روان کنندگی آن را نشان میدهد. معمولاً شاخص ویسکوزیته با علامت اختصاری VI نشان داده میشود. در بیشتر مواقع VI بالا در یک محصول، نشاندهنده روانکنندگی روغن در دماهای مختلف است.
نقطه ریزش روغن صنعتی
نقطه ریزش درواقع میزان جریان روغن را نشان میدهد. در واقع بیانگر دمایی است که روغن در آن یخ نمیزند و روانکاری در دمای کم هم امکانپذیر است.
نقطه اشتعال روغن صنعتی
نقطه اشتعال به میزان دمایی میگویند که روغن در آن میسوزد یا آتش میگیرد. معمولاً روغن صنعتی طبیعی دارای نقطه اشتعال کمی است و در مقابل روغنهای معدنی دارای نقطه اشتعال بالاتری هستند. ازاینروی قبل از انتخاب هر روغنی باید در خصوص خواص و کارایی آنها تحقیقات کافی را انجام داد و متناسب باهدف و نوع دستگاه، محصول مناسب را خریداری کرد.
روش و مراحل تولید انواع روغن های صنعتی
همانطور که پیش از نیز متذکر شدیم، در گذشته، روغن صنعتی منشأ حیوانی داشت؛ اما همزمان با پیشرفت تکنولوژی و درک بشر از خواص نفت، اغلب این محصولات بر پایه نفت تولید شدند. بهطورکلی امروزه نفت ماده اصلی اغلب این نوع از روغنها را تشکیل میدهد. معمولاً محصول در برج تقطیر نفت، جداسازی میشود و از آن با اهداف مختلفی نظیر روانسازی و … استفاده میشود.
اما این موضوع را نباید نادیده گرفت که پس از جداسازی روغن صنعتی خام در برج تقطیر، روغن بهدستآمده دارای رسوب است. ازاینروی باید وارد مرحله آسفالتگیری میشود. آسفالتگیری مرحلهای است که در آن حلالهای پروپان به روغن اضافه میشوند تا مواد زائد از آن جدا شوند.
پس از اتمام مرحله آسفالتگیری، برخی ترکیبات باهدف بالابردن درجه ویسکوزیته روغن از آن جدا میشوند و در پایان این مرحله، روغنها به کمک فیلتراسیون مومگیری میشوند و پارافینهای زیانبار از آن جدا میشوند. در انتها نیز مواد مضری همچون گوگرد، ازت و اکسیژن از ترکیب نهایی روغن جدا میشوند تا کیفیت محصول و مقاومت آن بیشتر شود.
هزینه تولید روغن صنعتی
نخستین موضوعی که در تولید روغن صنعتی مطرح میشود، سواد و علم این کار است که بهعنوان بزرگترین هزینه شناخته میشود. اما هزینههای مالی تولید این محصول، فراتر از حد تصور است. چراکه برای شروع کار به تجهیزات و ابزارآلات اولیه نیاز است و پسازآن نیز باید هزینههای دیگری نظیر دستمزد کارگر، اجاره کارخانه و … نیز در نظر گرفته شود.
ازاینروی اگر علم این کار وجود داشته باشد، حداقل دو میلیارد تومان سرمایه و هزینه اولیه برای تولید روغن صنعتی نیاز است.
جمعبندی
در این مقاله توضیح دادیم که روغن صنعتی بر اساس کاربرد و نوع خود به انواع مختلفی دستهبندی میشوند که هر یک آنها وابسته به قوام و غلظت خود میتوانند در جهت کاهش خوردگی، سایش و … مورداستفاده قرار بگیرند. بهطورکلی این محصولات از دیرباز به جهت افزایش راندمان کاری ماشینآلات صنعتی و افزایش طول عمر آنها مورداستفاده قرار میگرفتند. اما قبل از انتخاب آنها بهتر است قوام، غلظت، نقطه اشتعال و … آنها موردبررسی قرار بگیرد.
همانطور که متوجه شدید، هزینه تولید این محصولات نسبتاً بالا است، اما وجود یک سرمایه اولیه 2 میلیاردی میتواند مدتی بعد، موجب سوددهی بسیار مطلوبی شود.
با ثبت یک درخواست، از تامین کنندگان مختلف استعلام قیمت بگیرید، مقایسه کنید و بهترین خرید را انجام دهید.
استعلام قیمتاطلاعات تماس و محصولات خود را ثبت کنید، بی واسطه با خریداران در ارتباط باشید و فروش خود را افزایش دهید.
ثبت نام